Sakset/Fra hofta

Norske medier går på gummisåler i forhold til Putins Russland. Russerne har regelrett utvist ledelsen for et av verdens største oljeselskaper BP fra russisk jord. De får ikke lenger visum. Slik lever den legale nihilisme (president Medvedevs uttrykk) videre. Man gjør opp med korrupte domstoler og byråkrati i stedet for med kuler – som oftest.

Norske medier holder seg til den offisielle versjonen, også når en norsk statsborger blir drept. Ståle Helseth ble skuttt og drept i leiligheten i Astrakhan sammen med sin kone Svetlana for en uke siden. Helseth arbeidet for Røkke-selskapet Aker Solutions. Hvorfor har ingen sett på Røkkes forhold til Russland? Helseths arbeidsgiver er kjemisk renset bort fra nyhetsstoffet.

I begge tilfeller det en tilgjort naivitet ute og går.

Russiske myndigheter og oligarkene – de er uadskillelige – har lenge drevet arm-twisting overfor store multinasjonale oljeselskaper. Den siste i rekken som skal skvises ut er BP, fra joint-venture foretaket TNK-BP. Når de ikke får viljen sin går russerne direkte til verks, Putin-style. Man mobiliserer byråkratiet og nekter utlendingene visum og arbeidstillatelse. Enkelt og effektivt.

As pressure increased on BP amid a bitter corporate war with its Russian partners, Robert Dudley told about 100 foreign employees at TNK-BP that «all expatriate staff may be affected» by the visa problems, «including myself, and may have no choice but to leave Russia by or before the end of July.»

Several senior executives, including the chief financial officer, could have to leave as soon as next week. Mr Dudley could have to leave when his visa expires in two weeks’ time. If senior executives are forced to depart, BP’s Russian partners could win operational control.
..
A person close to TNK-BP said visa and work permit problems looked «orchestrated and choreographed» to force foreign staff out.

Noen dager senere het det at halvaparten av søknadene likevel ville bli behandlet, men skeptikere mente det kun skyldes sterke internasjonale reaksjoner og at det var en midlertidig innrømmelse.

Det er dimensjoner over en sak hvor BP presses ut, og det med metoder som minner om å bli kastet ut av dørvakten.

Mette Risa i Aftenposten har dekket saken, men temperaturen er laber og står på ingen måte i stil med sakens alvor og dramatikk.

Topptittelen på oppslag om visumnekt er «Russerne har fått nok»: Bikkjeslagsmål om oljegigant. Bikkjeslagsmål er en type eufemisme for å bagatellisere hva det handler om. Den samme schizofreni preger Risas tekst:

Det er hittil ingen tegn på at russiske myndigheter vil gripe inn i striden. Den russiske visestatsministeren Igor Setsjin, som også er styreformann i Rosneft, avvist at striden har noen politisk kobling. Men ettersom striden har toppet seg i samme periode som Dudley blir innkalt til avhør, FSB og skattevesenet har ransaket selskapets kontorer og en domstol har nektet en gruppe innleide ansatte å jobbe for TNK-BP, ser analytikerne på saken som en værhane for investeringsklimaet i Russland.

Å si at saken ikke har politiske koblinger er hylende morsomt, særlig når det kommer fra tidligere KGB-offiser Igor Setsjin, som var visestabsjef for Putin og mannen som planla konfiskasjonen av Yukos, ifølge Mikhail Khodorkovskij selv.

Mette er en intelligent og dyktig journalist. Det er neppe fordi hun ikke forstår realitetene at hun skriver så kjønnsløst om de russiske testosteron-politikerne/businessmenn. Risa har oppsiktsvekkende nok ikke søkt forlengelse av sitt engasjement, men slutter ved utgangen av kontraktsiden ved nyttår.

En lignende tam dekning preger rapporteringen av drapet på Ståle Helseth. At russisk politi gjengis som troverdige når vitner ikke tør å oppgi navn og nærmest kryper inn i sine leiligheter, burde mane til varsomhet. Det samme bør en offisiell drapsstatistikk som er 20 ganger høyere enn i Vesten.

At Helseths selskap Aker Solutions knapt er nevnt, får det til å virke som om Putins klamme hånd også ligger over norske medier. Eller er det Røkkes?

Det er ikke første gang en av Røkkes menn lider en voldelig død. Det samme skjedde med en betrodd medarbeider som falt sammen på flyplassen i Buenos Aires, og viste seg å ha tegn på fysisk vold. Saken ble nesten ikke kommentert i norske medier.

Noen dager etter at Helseth ble drept, ble det slått bombetrusselalarm på Aker Stord.

Mellom 500 og 1.000 arbeidere ved Akers anlegg i Leirvik i Stord ble evakuert torsdag ettermiddag etter at en ansatt fant en lapp med påskriften «There is a bomb down here».

– Vi fikk melding om at det var blitt funnet en lapp hvor det sto skrevet en bombetrussel. Den skal ha blitt funnet i det ene beinet på en plattform ved Aker Stord. På lappen sto det «There is a bomb down here». Datoen på lappen er 9.11 og den er undertegnet med «Osama», sa Torstveit til NTB torsdag ettermiddag.

Ingen nevnte en mulig sammenheng mellom Astrakhan og Stord. Det er som om mediene selv setter bind for øynene.


BP’s foreign staff may have to quit Russia ‘in weeks’

Bombesøk avblåst hos Aker Solutions