Kommentar

Putin-regimets angrep på Yukos-ledelsen med Mikhail Khodorkovsky i spissen er et dårlig tegn for russisk demokrati. Det er Stalins metoder opp av dage: Man velger seg ut en prominent figur som har et handlingsrom andre ikke kan drømme om, for å statuere et eksempel: Ingen står over makten.

Det går ikke an å forstå Putins Russland sett med vestlige øyne. Den som måtte tro at Russland i det minste på det økonomiske område var på vei mot vestlige modeller, må tro om igjen. Det er maktens primat over økonomien. Hvem skulle trodd at Putin ville våget å røre leder av verdens fjerde største oljeselskap? Men Putin får samtidig sendt noen signaler til utenlandske selskaper: I de store spørsmål er det staten som bestemmer, og energi er ett av dem.

En nokså absurd situasjon. Samtidig som Khodorkovsky kunne legge fram et rekordresultat for annet kvartal, varslet påtalemyndigheten at de ikke var ferdig med avhørene av Khodorkovsky. Interessen gjelder for øvrig ikke bare ham.

Russian authorities filed charges on Friday against yet another large Yukos shareholder, Vasily Shakhnovsky, accusing him of tax evasion, and they released him after several hours of questioning. The first large Yukos shareholder to be charged, Platon Lebedev, was arrested in July for theft of state property in a 1994 privatization deal. He re2_kommentars in jail.

Det skriver New York Times mandag. Both Profits and Political Battle Grow at Russian Oil Giant

Khodorkovsky skal ha forbrutt seg på to områder: Han var villig til å støtte politiske konkurrenter til Putin. Han gikk inn for en modernisering av energisektoren. Blant annet gikk han inne for å bygge en alternativ oljeledning til Kina.

Statlig kontroll med infrastrukturen til olje-gass er en av bærebjelkene i det putinske system. Russland forhandler med WTO om medlemskap, men ett av hovedproblemene er at Kreml insisterer på at Gazprom skal ha gassmonopol. I WTO reagerer man på at gass selges billig på hjemmemarkedet, og dyrt ute. De vil ha konkurranse. Det vil ikke russerne. Det er trolig fordi Yukos ønsker å modernisere olje og gass-sektoren i en retning som gjør at markedet vil overta mer av makten, som er forklaringen på de rettslige forføyningene. Det er rasjonelt, og det er galskap på samme tid. Akkurat som lærmester Stalin.