Bildet: I de gullforgylte salene i Kreml er Putin den nye tsar. Han er verdens rikeste mann, hvilket ikke er så rart når man vet at Russland har verdens største naturressurser og en elite som kun tenker på seg selv. Det er putinismen i essens. Fra sin tid i KGB har Putin sansen for snikmord. Nå har han begått to for mye.

Utvisningene av russiske diplomater er nok til å ryste selv Putins Russland. Putin bestyrer et kleptokrati. Tyvene har inngått en avtale med sjefen. De får lov å nyte fruktene av  sitt «arbeid» i London og andre vestlige hovedsteder.

I dette er de ikke ulik andre kleptokratier. En stor del av de fasjonable hus og leiligheter i New York, Paris og London, stammer fra korrupsjon og tyveri av befolkningen. Men det er få andre kleptokrater som gir seg til å drepe med utstudert finesse i de landene hvor oligarkene nyter sitt otium.

Det er å utfordre skjebnen, og Putin har gjort det en gang for mye.

Det er selvsagt ikke bare giftangrepene på Sergej Skripal og datteren Julia som ligger bak utvisningsbølgen, men summen av handlinger fra Putins side: «Eventyrene» begynte med invasjonen av Georgia, og ble etterfulgt av invasjonen og innlemmelsen av Krim, invasjonen av Øst-Ukraina var enda mer alvorlig.

Putin har en sadistisk side. Han tåler ikke at noen utfordrer ham. Mikhail Khodorkovskij eide og drev Russlands mest profitable private selskap Yukos. Khodorkovskij var til og med i Oslo med sitt privatfly og luktet på Kværner.

En top-dog viser sin makt ved å pågripe og fornedre selv de rikeste og mektigste. Khodorkovskij ble fengslet som en simpel tyv.

Bill Browder kedet Russlands største utenlandseide investeringsfond. Selskapet ble ranet for 230 millioner dollar, av skattemyndighetene. Browder ble selv nektet innreise og hans nærmeste medarbeidere fryktet for sine liv. Kun Sergej Magnitskij ble igjen for å finne ut sannheten. Det var å utfordre top-dog. Magnitskij ble kastet i fengsel, nektet legebehandling og slått ihjel.

Det er en grunn til at Putin samarbeider med Syarias Bashar al-Assad. De er to alen av samme stykke. De ser ut til å ha et drag av lystmord: Bombing av sykehus, bruk av giftgass. Det går spor fra Syria til London.

Det er dette vestlige myndigheter etterhvert er blitt tvunget til å forstå: Putin er ikke en autoritær leder som liker makt og rikdom. (Han er verdens rikeste). Kleptokratier gjør noe med hodet til folk.

Da Putin bestemte seg for å blande seg inn i amerikansk politikk og samfunn, tok han et skritt som kan bli hans bane.

Han må ha trodd at han kunne gå på vannet: Hillary og Bill Clinton var ikke bare villig til å gjøre business med ham. De sørget for at han fikk kontroll med 20 prosent av USAs urangruver. Et helt uvirkelig scenario: Under den mest liberale president noensinne, fikk Russlands autokrat hånd om ressurser som berører den største nasjonal sikkerhet.

«Samarbeidet» gikk enda lenger: Da det Demokratiske partiets hovedorganisasjon ville finne frem kompromitterende materiale om Donald Trump, kontaktet de den britiske eks-agenten Christopher Steele. Denne hadde beholdt kontakter i Moskva og de foret ham med stoff. Det munnet ut i en rapport som Steele foret både FBI og amerikanske medier med sommeren og høsten 2016.

Rapporten skled rett inn og ble brukt for hva den var verdt. Russerne visste at det var et oppkok av rykter, men hvis det kunne spre splid mellom amerikanske politikere var intet bedre. Demokratene betalte 12 millioner dollar for rapporten.

I tillegg lot Putin en av sine oligarker opprette en trollfabrikk i St. Petersburg som var aktive på Facebook og i kommentarfeltene.

Putin oppdaget hvor sårbart et nettbasert samfunn er.

Men han undervurderte kanskje demokratiets selvkorrigerende evne. Putin har sett forfallstendensene i Vesten og ville spille på dem. Men Putin forstår ikke Amerika. Han tror det bare er motsetninger, og forstår ikke kraften i den patriotismen Trump står for.

Trump har nå satt sammen et team som kjenner russernes metoder fra den kalde krigens dager. Putin er tross alt leder av en annenrangs nasjon. Han blir nå satt på plass.

Mediene som hele tiden har kvernet på at Trump lener seg til Putin, må finne andre forklaringer. På dette som på de fleste andre, har de feilbedømt Trump.

Konflikten med Kina er mer alvorlig. Kina utfordrer USAs hegemoni, det kan aldri Russland gjøre.

 

Kjøp Sir Roger Scrutons bok “Svindlere, svermere og sjarlataner” fra Document Forlag her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂