Alf R. Jacobsen minner norske journalister om at de kan ha blitt Kremls nyttige idioter i Frode Berg-saken:

For Kreml har derfor Frode Berg-saken en betydelig interesse. Ikke bare har de avslørt en norsk spion. Gjennom åpenbart skreddersydd propaganda har de greid å stemple E-staben som en bande amatører som setter andres liv i fare. Tjenestens renomme og autoritet er påført skade. Det samme gjelder regjeringens stilling og forsvarsevne. Det er det som kalles destabilisering, og som russerne nå oppnår kostnadsfritt, takket være vår mangel på innsikt og kildekritikk.

Spionasje og etterretning tilsier tilbakeholdenhet. Men pressen later som om verden er hva den utgir seg for. Da blir man lurt.

Norsk presse bruker langt mer tid på å latterliggjøre USAs president enn de gjør på å forstå Putin, til tross for den ene er vår store nabo og den andre vår viktigste allierte. Element av fiende og trussel og behov for hjelp er bare innslag i Dagsreyven: amerikanske soldater trener i Midt-Norge. So what?

Ved å følge med i nyhetsbildet kan man ikke unnlate å legge merke til at Putin oppfører seg som en stor mafiaboss: Han liker å vise sin makt ved å likvidere motstandere utenfor landets grenser. Sergej Skripal var en demonstratsjon. Et signatur-attentat, slik mafiaen pleier.

Norge har opplevd korrupsjonen på kroppen med Telenor, Vimpelcom og Mikhail Fridman. Men det er som det ikke går inn. Krim og Øst-Ukraina er storpolitikk. Jens Stoltenberg var veldig for dialog de første årene som generalsekretær. Nå virker han mer orientert mot Washington.

Det som gir korrupsjonen på hjemmebane, likvideringene og invasjonene mening, er en bok av forskeren Mark Galeotti: »The Vory«

Berlingskes Poul Høj intervjuet ham forleden og det som kom frem var sjokkerende, fordi det har slik overbevisningskraft. Det får brikkene til å falle på plass.

Russland har mellom åtte og 20 organiserte, profesjonelle mafiaer. Disse får holde på som de vil, så lenge de ikke trår Putin for nær:

Præsident Putin kunne ikke annektere Krim uden gangsterne. Han kunne ikke invadere det østlige Ukraine uden gangsterne. Han kunne ikke bygge vinter-OL i Sochi uden dem. Putin bruger gangsterne lokalpolitisk, han bruger dem geopolitisk, han bruger dem til at tjene sorte penge til sin sikkerhedstjeneste, og han bruger dem til at slå ihjel.

Men hvad bruger gangsterne så Putin til?

Han beskytter dem – han accepterer, at de røver, stjæler, afpresser og svindler – og han er ikke bleg for at gøre dem en tjeneste.

La meg ta et eksempel. For en tid tilbake ble et medlem av nomenklaturaen, Mikhail Lesin, slått ihjel på et hotellrom i Washington. Uforklarlig. Han tilhørte den indre krets. Dvs amerikanske rettsmedisinere ville ikke fastslå drap. De sa han hadde vært på en to dagers fyllekule og falt kraftig. Amerikanske myndigheter har lagt lokk på saken.

Men Christopher Steele, mannen bak drittpakken om Trump, har åpenbart gode russiske kontakter. Han leverte en rapport til FBI hvor tre kilder fortalte at Lesin var blitt slått ihjel av agenter som jobbet for en oligark som står Putin nær. Man gjør altså opp på amerikansk territorium. Det er høyst uvanlig.

BuzzFeed has the story:

  • Steele’s report says that Lesin was bludgeoned to death by enforcers working for an oligarch close to Putin, the four sources said.
  • The thugs had been instructed to beat Lesin, not kill him, but they went too far, the sources said Steele wrote.
  • Three of the sources said that the report described the killers as Russian state security agents moonlighting for the oligarch.
  • The Steele report is not the FBI’s only source for this account of Lesin’s death: Three other people, acting independently from Steele, said they also told the FBI that Lesin had been bludgeoned to death by enforcers working for the same oligarch named by Steele.

Det interessante ordet her er «moonlighting»: Statlige agenter gir arbeid på fritiden for en oligark, om det så er å slå en person halvt ihjel, som «advarsel». De gikk litt for langt og han døde.

Dette er akkurat de mafiametoder og det mafiahierarki Galeotti snakker om.

Vesten vil ikke se hvor omfattende systemet er. Når ekteparet som avslørte dopingen under Sotsji-OL lever i skjul i USA er det Putins lange hånd de frykter.

Man kan bare tenke seg hva denne strukturen koster det russiske samfunn: Mafiaen skal ha sitt cut, og Putin skal ha det største. Det er dette som har gjort ham til verdens rikeste mann.

Apropos Frode Berg

Estonian officer Eston Kohver attends a press conference in Tartu, Estonia on September 26, 2015 after being exchanged for a Russian spy.

Jeg vil gerne tale om to eksempler på Putin-styrets samarbejde med gangstere. Det første eksempel fra din bog er Eston Kohver.

»Eston Kohver var efterforsker hos sikkerhedspolitiet i Estland, og i september 2014 skulle han møde en kilde i en estisk landsby. Russiske specialagenter stormede over grænsen, kastede lysgranater og bortførte Kohver til Moskva, hvor han blev idømt 15 års fængsel for spionage. Kohver var ikke spion, han efterforskede den organiserede kriminalitet og smugling af især cigaretter over grænsen. Han kom for tæt på gangsterne og på deres smugleroperation, som det russiske sikkedhedspoliti, FSB, tjente tyk på. Derfor skulle han væk.«

Så FSB risikerede en international krise for at stoppe en efterforskning af organiseret russisk kriminalitet?

»Ja og ikke mindst for at sikre sin egen andel af kriminaliteten. FSB brugter indtægter fra den slags kriminalitet til at betale for beskidte operationer, f.eks. penge under bordet til medløbere og populistiske partier i Vesten eller til at betale for hacking og disinformation.«

Når russerne har lagt hindringer i veien for import av norsk laks, aner man at mafien vil ha sin del.

En regner med at 40 prosent av økonomien er svart. Det er på linje med Nigeria.

Når så stor del av økonomien er svart oppstår det noen skadevirkninger som er selvforsterkende.

Det gjør også noe med tankegangen til de styrende.

Putin har outsourcet en del av bakkekrigen i Syria til russiske frivillige under ledelse av en oligarks om er lovet cut av oljefelt. Mye rart kan skje når mafia og FSB flyter over i hverandre også i utlandet.

Norske politikere har sunget samarbeidspolitikkens pris. Men er det nå så sikkert at Norge er tjent med et for tett samrøre? Kanskje vi skal være glad for at det ikke er blitt noe samarbeid om utvikling av oljefelt i Barentshavet?

Når man hører at gangstere var operative på Krim og i Øst-Ukraina får man en følelse av Forsyths Dogs of War: Alt er mulig.

Russian President Vladimir Putin (R) and Head of the Republic of Crimea Sergei Aksyonov (L) examines the new passenger terminal of Simferopol International Airport in Simferopol, Crimea, 14 March 2018. Putin is on a visit to Crimea.

Putins samarbejde med den russiske underverden rykkede i 2014 for alvor ud på den store scene. Først brugte han bl.a. gangstere til at annektere Krim, og få måneder senere gjorde han det samme i Donbas i det østlige Ukraine. Hvorfor brugte han gangstere?

»Da Putin i 2014 besluttede sig for at erobre Krim fra Ukraine, lød spørgsmålet i Kreml: Hvilke kræfter har vi i området? De to store gangsternetværk på Krim var begge russiske, og de havde en økonomisk interesse i at hjælpe Kreml. Så da de russiske specialenheder i februar 2014 invaderede, fik de hjælp af mænd iklædt dårligt siddende uniformer, røde armbind og splinternye håndvåben.

Det var lokale gangstere, og russerne sagde tak for hjælpen ved at gøre Sergej Aksjonov til Krims premierminister. Aksjonov var en tidligere underboss i den lokale bande Salem, han har stadig nære forbindelser til gangsterne, og der er ingen risiko for, at han vil komme efter dem.

Og ved invasionen i Donbas i april 2014, brugte Putin igen lokale gangstere. Du kan se dem over alt i Donbas . De kører området og med den russiske hær som bagstopper.«

Putin er en glimrende taktiker, sier Galeotti, men han er en elendig strateg. Han har malt seg inn i et hjørne. Han er helt avhengig av mafiabandene, de er en del av hans maktbase. Han kan ikke bare ta et oppgjør med den og gjøre økonomien hvit.

Faren er at Putin «leker» og tar risikoer som en dag går feil. Skripal-saken var en klar advarsel.

Det samme var giftangrepet i Douma, som Russland forsvarte med nebb og klør.

Det er ikke beroligende.

 

 

Putins Rusland: »Gangsterne kan stjæle, de kan snyde, de kan hvidvaske penge, og styret tolererer det«

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.