Norges forhold til Moskva er blitt mer komplisert og det skyldes ikke bare Putin, men også Norges forhold til Trumps USA, som også er komplisert.

Det er neppe grunn til å mistro PSTs pågripelse av en russisk agent på OSL. Norsk politi leker ikke i slike saker.

Russland vil gjerne sette norsk reaksjon inn i kontekst hvor Vesten ser spøkelser ved høylys dag. Alt som skjer får russerne skylden for.

Her er det lett å trå feil. Det er riktig at Demokratene i USA etter Trumps seier var svingt fra å være myke til å bli hardlinere. De har beskyldt Trump for å være i lommen på Putin. Dette er en påstand som stammer fra det såkalte Steele-dossieret, et makkverk bestilt av Demokratene, som selv ikke forfatteren tror på. Men det ble foret inn i FBI og justisdepartementet hvor man ignorerte alle regler for etterforskning og lov og rett. Da Bob Mueller fikk  joben med å granske Russia collgusion 17 mai 2017, hadde man ikke funnet ett bevis på samrøre. Etter ni måneders etterforskning.

Demokratene og radikaliserte anti-Trump-medier tror deres egen propaganda. Trump er i ferd med å deklassifisere dokumenter som avslører misbruket av FBI og domstolene. Demokratene går i fistel og skriker om nasjonal sikkerhet, akkurat slike Republikanerne pleide å gjøre.

Alt er snudd på hodet.

Det norske establishment har fulgt Hillary-linjen, til tross for hennes korrupte rulleblad, også i forhold til Russland.

Ifølge Steele-rapporten skal russerne ha pleiet Trump fem år før han stilte som kandidat. Da burde det vel være nok av beviser?

Ifølge denne mytologien er Trump soft på Putin. Igjen en fantasi løsrevet fra virkeligheten. Trump har strammet sanksjonene og utvist flere diplomater enn Obama.

Men det siste han har gjort: Straffet kineserne for at de har kjøpt russiske våpensystemer er virkelig å stikke hånden inn i vepsebolet.

Trumps største utfordring er Kina. Kina vil ha i pose og sekk. Det tjener 375 milliarder dollar på en urettferdig handel med USA. Pengene kan de bruke på russiske våpen som i sin tur kan brukes til å utmanøvrere amerikansk nærvær i Asia.

Det finner ikke Trump seg i.

Men ingen annen president har våget å blande seg inn i våpenhandelen. Både russerne og kineserne er rasende.

På et annet punkt har Trump utfordret Putin mer enn Obama noen gang våget: Energi. USA er nå nettoeksportør av energi. På NATO-møtet gjorde Trump et stort nummer av at tyskerne bygger Nordstrøm2, gassledningen som går gjennom Østersjøen direkte til Tyskland. Det er å øke energiavhengigheten av Moskva og gi russerne enorme inntekter, kritiserte Trump.

Merkel spilte fornærmet. Hun takler ikke en president som snakker rett fra levra.

Tyskerne forstår ikke sammenhengen mellom sikkerhet og økonomi. Det gjør heller ikke Norge. Vi har ikke noe forsvar. Hvordan kan vi tro at vi kan utfordre Moskva? Vi har kun avskrekkingsevne hvis vi står på god fot med Washington. I stedet for å prøve å forstå er utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide mer opptatt av å sparke Trump på skinnleggen. Alt omlegging av politikken i Midtøsten er Norge mot: Vi ønsker å særbehandle palestinerne og fortsette å la dem tro at de fortjener pengedryss uansett hva de gjør med pengene.

Trump sier: Game over.

Ett tredje element som bestemmer nasjonens fremtid er innvandring. Norge tilhører Merkel-nasjonene som fremdeles tror på åpne grenser. Trump vil bygge en mur. Salvini vil bruke marinen til å sende båtene tilbake. Som italiener vet han en del om hva italienerne har vært nødt for å gjøre for å forsvare sin frihet i Middelhavet. Hørt om Lepanto?

Slik kunnskap satt en gang i ryggraden på europeere. Nå er historie blitt fiksjon.

Norge burde være mer opptatt av hva Putin gjør og hva han vil. Hvorfor sender han ut agenter som dreper i utlandet? Før drepte han motstandere på hjemmebane. Det er lenge siden han tok vendettaen til andre land.

Kan forklaringen være de 1.000 milliarder dollar som Danske Bank har hvitvasket gjennom sin filial i Estland?

Putin ble fly forbannet på Magnitskij-loven, som svartlistet hans nærmeste krets. De har fått berike seg og pengene er sendt til utlandet. Magnitskij-loven stanset pengestrømmen. Det ble ikke like lett som før å plassere pengene i eiendom og et godt liv i Storbritannia.

Putin kan ha følt at han hadde så mye leverage over britene pga alle pengene russerne hadde plassert der, at Storbritannia var blitt deres bakhage. Britene ville ikke våge å protestere. Det kan se ut som han hadde rett. Det har vært mange drap, og flere av dem har britene lagt lokk på.

Russland har en økonomi på størrelse med Spanias. Men ved å la befolkningen gå for lut og kaldt vann kan pengene investeres i nye våpensystemer. Som kjent sto Putin i vinter og skrøt av at de hadde gjort gjennombrudd. Russerne hadde våpen som det ikke fantes forsvar mot.

Hvis dette stemmer har russerne skaffet seg en førsteslagsevne som kan være farlig i hendene på en hensynløs politiker.

Nå kan Jyllands-Posten konkretisere truslene:

Rusland er på vej med en række nye avancerede ubåde, der er planlagt til at stå klar i 2024.

Ubådene der går under navnet Borei II, er fjerdegenerations, atomdrevne ubåde, der er armeret med ballistiske, interkontinentale missiler, som er udstyret med hypersoniske sprænghoveder Det fortæller en anonym førstehåndskilde i den amerikanske efterretningstjeneste, ifølge det amerikanske medie CNBC.

For at skaffe penge til at producere otte af disse ubåde, har den russiske regering angiveligt taget midler fra andre nuværende, militære programmer.

Borei II kommer til at have opmagasineret 20 interkontinentale, ballistiske missiler af navnet Bulava, hvor hver Bulava kan bære et sprænghoved på mellem 100 til 150 kiloton, hvilket er ti gange kraftigere end den atombombe amerikanerne smed over Hiroshima under Anden Verdenskrig.

Samtidig kan et enkelt Bulavamissil bære op til 10 flerhovedede, hypersoniske og atomdrevne missiler. Det betyder at Rusland kan affyre 200 hypersoniske sprænghoveder fra bare én ubåd.

Intet militær i verden – heller ikke USA, har i øjeblikket et forsvar der kan matche disse våben.

Hypersoniske våben kan opnå en fart, der er fem gange hurtigere end lydens hastighed. Lydens hastighed er 1235 kilometer i timen.

Hvis man ser Putins trekk under ett tegner det seg et foruroligende mønster. Russland har ikke råd til en slik opprustning. Det mangler en økonomisk og demografisk basis.

Som nabo bør Norge være klar over at vi har entret et sikkerhetspolitisk terreng som er uoversiktlig og farlig. Den norske regjering dilter i skjørtene på Angela Merkel. Vi bruker våres rikdom på å bevilge oss en levestandard som gjør at vi ikke tar faresignalene alvorlig. Ett av dem er at vi importerer en masse mennesker som har et helt annet forhold til stamme og vold enn det vi har.