Rett etter midnatt mottok Det europeiske råd Storbritannias varsel om EU-utmeldelse, og de formelle Brexit-forhandlingene er dermed i gang. Innen april 2019 må forhandlingene være sluttført.

Statsminister Theresa May taler i Westminster-parlamentet, der 73 prosent av medlemmene i Underhuset var mot utmeldelse, og Overhuset i det lengste forsinket Brexit. 70 prosent av UKs forretningsledere ønsket fortsatt EU-medlemskap, og mange gikk til kostbare rettssaker mot Brexit-kampanjen.

Allikevel vant folket over eliten. Vanlige mennesker forstod at deres interesser ikke ble ivaretatt av EUs institusjoner eller flertallet av Storbritannias politikere, journalister, akademikere, businessledere, fjernsynskanaler.

Brexit var en formidabel oppvisning i moderne demokratiutøvelse, et bevis på at i Storbritannia har folket fortsatt den makten demokratiet skal gi dem, og som mange generasjoner av briter har kjempet frem.

Det er selvsagt uhørt og skremmende for EUs institusjoner og tilhengere.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂