Lindsay Croisdale-Appleby. Foto: Foreign and Commonwealth Office / Open Government Licence v1.0 / Wikimedia.

EU avlyste torsdag et planlagt møte i Brussel med Storbritannias nye utsending til EU, Lindsay Croisdale-Appleby. Avlysningen kom som en reaksjon på at Storbritannia ikke vil gi EUs utsending til øyriket fulle diplomatiske privilegier, melder Reuters.

Avgjørelsen ble fattet på høyeste hold i EU:

A top European Union official cancelled a meeting set for Thursday with the UK’s new envoy to Brussels amid a spat over Britain’s refusal to grant the EU’s envoys full diplomatic status in London following Brexit, an EU official said.

Den anonyme tjenestepersonen bekrefter at avlysningen skjedde fordi Storbritannia ikke vil gi EU-ambassadør João Vale de Almeida de samme rettighetene som gis til normale nasjonalstater:

The official, who declined to be named, said the postponement was due to a lack of clarity about the diplomatic status of EU representatives in Britain, which became the first country to leave the bloc one year ago.

Britain has refused to grant the same diplomatic credentials and privileges to Brussels’ ambassador to London and his team as it gives to envoys of countries, on the basis that the 27-member EU is not a nation state.

Hele resten av verden gir EU-utsendingene full diplomatisk status, anfører unionen, men kilder i det britiske regjeringsapparatet sier at det hele er et forhandlingsspørsmål, der utfallet kan skape presedens for andre internasjonale organisasjoner.

EUs utenrikssjef Josep Borrell sier at britenes opptreden ikke er et tegn på vennskap, og at det ikke ser bra ut hvis ting fortsetter som nå, opplyser Europa Today.

Den diplomatiske striden kommer i kjølvannet av langdryge forhandlinger om Storbritannias utmeldelse av EU, der britene anklaget unionen for å ha stilt helt urimelige krav til Storbritannia.

 

 

Kjøp Roger Scrutons bok «Konservatismen» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂