Nytt

EU-kommisjonens hovedkvarter i Brussel. Foto: Corentin Béchade / Wikimedia Commons.

Dersom Storbritannia ender med å forlate Den europeiske union uten en avtale, vil EU forlange at Storbritannia betaler 39 milliarder pund for at unionen skal være villig til å innlede samtaler med sikte på å unngå en økonomisk krasjlanding, skriver The Times’ Brussel-korrespondent Bruno Waterfield.

I EU-systemet benyttes uttrykket «war-gaming» om det som pågår.

“The expectation is that UK will come back quickly after a no-deal Brexit with requests to keep open the vital connections, access to markets and transport links it needs for the British economy to survive,” read a diplomatic note of the meeting. “To avoid unity breaking at that point the EU has to decide what the price will be for Britain to enter those discussions.”

Ifølge diplomatiske kilder har EUs sjefforhandler Michel Barnier advart om at de midlertidige tiltakene som er iverksatt med sikte på en smidig overgang, ikke må bli permanente eller for komfortable for Storbritannia.

EU sentralt forsøker å holde unionen samlet for å gi Storbritannia minst mulig vekt i forhandlinger:

Britain will be legally blocked from any “bilateral agreements, arrangements and discussions” with the EU’s 27 countries, ruling out the possibility of any “mini-deals” or divide-to-rule tactics during a no-deal crisis.

EU forlanger også at grensen for det indre markedet skal gå i Irskesjøen, slik at Nord-Irland blir liggende innenfor.

Slike betingelser vil naturligvis bli vanskelige å akseptere for Storbritannia, og dermed reises spørsmålet om hvor mange britiske parlamentarikere som kan komme til å ombestemme seg og gi støtte til Theresa Mays utmeldelsesavtale for ikke å måtte havne i uforsonlig konflikt med EU etterpå.

Kanskje er dette også meningen fra EUs side, men taktikken trenger ikke å lykkes. Slik unionen opptrer, kan det snarere hende at den fremprovoserer en mer fandenivoldsk side hos britene.

 

Bestill Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!