Nytt

Spania stoler ikke på Brexit-avtalen og vil ha garantier for at det har veto i spørsmål som vedrører Gibraltar.

Spain has threatened to withdraw support for the draft Brexit divorce deal if it does not get cast-iron assurances that its Gibraltar ‘veto’ will continue during any transition period.

Fra før er grensen mellom Irland og Nord-Irland et vanskelig spørsmål.

Brexit blir enda mer komplisert når heller ikke de gjenværende 27 medlemslandene er enige.

«We want to make sure the interpretation of this text is clear and shows that what’s being negotiated between the EU and the UK does not apply to Gibraltar,» said Josep Borrell, Spain’s foreign minister.

“The future negotiations over Gibraltar are separate,” he added. “Until that’s clear in the exit text and the political declaration over the future relationship, we won’t be able to agree to it.”

Et annet spørsmål er en forlengelse av overgangstiden. Etter planen skal den var til desember 2020, men EU åpner for en forlengelse. Den må imidlertid Storbritannia betale for uten å ha innflytelse på lover og regler som blir vedtatt.

Any extension to the transition period would anger Brexiters, who will point out that Britain has promised to implement all new EU laws during transition, which keeps the UK effectively part of the single market and customs union. The withdrawal agreement, as it stands, has no end date for the proposed extension.

During the 18-month transition period, Britain will have no representation in the EU institutions or influence over the drafting of those laws, which, despite some safeguards, could be written to disadvantage the UK.

Det ligger an til konflikter også etter at Storbritannia formelt forlater unionen i mars neste år.

 

Spain threatens to reject Brexit divorce deal over Gibraltar as EU infighting erupts

 

Bestill Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!