Den første TV-debatten i den franske valgkampen fant sted mandag kveld. Det ble maratonsending. Hele tre og en halv time holdt de fem presidentkandidatene på. Macron ville ha grensekontroller, men ville allikevel åpne for flere asylsøkere. Det var hverken Le Pen eller Fillon enige i. Fillon la til at det var mange som flyktet fra fattigdom og ikke fra krig. Parlamentet må bestemme kvoten for flyktninger, mente han.

Le Pen ville ha en nær totalstopp av innvandrere. Det kommer allerede 200.000 illegale i året, sa hun. ‘Vi kan ikke overlate til Hellas å håndtere migrantstrømmen.’

Macron anklaget Le Pen for å skape splittelse i det franske samfunnet. Han sa at hun gikk i en felle når hun lager seg fiender ut av fire millioner mennesker som tilhører religionen islam.

Le Pen ville stanse morsmålundervisning i skolene for å bedre integreringen. Hun sa at Macron støttet burkini-bruk. Da tente Macron: Han la ikke ord i hennes munn og trengte ingen buktaler. Og hvis det var noe han ville si, så greide han det utmerket selv, takk.

Le Pen gjorde narr av Macrons lange innlegg om landet uavhengighet. ‘Du har snakket i syv minutter og jeg har ingen idé om hva du har sagt’, sa hun.

Leserne av Le Figaro synes at Fillon gjorde den beste figuren i debatten. Han var mest overbevisende, mente de. Han er da også en av de mest erfarne politikerne.

Men det spørs vel om Fillon greier å komme seg opp til tidligere målinger slik at han går videre etter 1. runde. Så foreløpig ser det fremdeles ut som om det står mellom Macron og Le Pen.

Den politiske redaktøren i BFM Television, Thierry Arnaud, sier at det ikke lenger er utelukket at Marine Le Pen kan ville presidentvalget. Jeg tror hun kan vinne, sier han. ‘Jeg sier ikke at det er sannsynlig, men det er ikke umulig.’ Arnaud er uenig med panelet i BFM Television som mente at Macron gjorde det best i debatten. ‘Særlig den første timen var han svak’, sa han. ‘Han må gjøre det bedre i de neste debattene for å forsikre de som lurer på om han er tungvekter nok til å bli president.’

Løpet synes kjørt for venstresiden. Hamon og Mélenchon når ikke opp. Franskmenn vil ikke ha mer av det samme. De vil ha noe nytt.

Le Monde   Le Figaro   The Independent   New York Times  Time

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂