Facebook er i gang med sin «faktagranskning». Fredag begynte man å merke artikler med innhold man mener er tvilsomt.

Ifølge Dagens Media ble ordningen lansert 3. mars, og det er fra før kjent at ABC News, AP og det venstreorienterte «faktagranskningsnettstedet» Snopes er betrodd oppgaven med å bruke et spesielt utviklet verktøy for å «faktagranske» innhold for Facebook.

Nyheter stemples som «tvilsomme» – ikke som «falske» – i en lite felt under lenken. Hele nettsteder skal ikke stemples, bare enkeltartikler/lenker.

Illustrasjonsfoto. Reuters/Dado Ruvic

Facebook proklamerte allerede i desember at man ville begynne å peke ut innhold man mente var tvilsomt – et fenomen som ble kjent som «falske nyheter».

Det vil vise seg hvor godt egnet en slik praksis er til å utrydde «falske» nyheter.

Både Document-redaksjonen og våre lesere støter på nyheter som kan rubriseres som falske rett som det er. Men ville en sak som den under fått «tvilsom»-stempel?

Dagens Nyheter, 31. mai 2014: Tjänar över en halv miljard på invandringen

Artikkelen handler om Sandviken kommune. En tvers gjennom råtten historie med troverdighet lavere enn Marianergropen. Et journalistisk havari som DN – nota bene! – til dags dato ikke har korrigert. Saken ligger stadig ute:

Daværende integreringsminister Erik Ullenhag tvitret at “Sandviken påminner om att vi också blir rikare av öppenhet” og EU-minister Birgitta Ohlsson hevdet at innvandring er en “välfärdsvinst för kommunen”.

For en gladsak! Det var bare et problem: Regnestykket gikk ikke opp. Hvilket man raskt innser om man har et minimum av kunnskap om Sandviken kommune (38.000 innbyggere) og økonomien i svensk innvandring.

Abeidsledigheten blant innvandrerne i kommunen var over 30 prosent i 2014. I rapporten som lå til grunn for artikkelen hadde man regnet statlige bidrag til innvandrerne i Sandviken som inntekt for kommunen.

Hverken Ullenhag eller Ohlsson har gått tilbake på sine uttalelser. DN har ikke publisert noen rettelse. Tvertimot, kan man si; under artikkelen ligger denne teksten:

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Store ord og fett flesk.

 

Dagens Media:  Nu börjar Facebook märka ut falska nyheter

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂