Flerkulturen blir til monokultur i Oslo. Det er ingen som slår profetens navn i popularitet blant den feilbetegnede «flerkulturen». Mohammad (med skrivevarianter) var det mest populære guttenavnet i Oslo i 2013. Og i 2014. Og i 2015. Og i 2016. Ja, helt siden 2007 har Mohammad vært det mest populære guttenavnet å gi nyfødte i Oslo.

Ikke bare for nyfødte er Mohammad det mest populære navnet, men for hele den mannlige befolkningen i Oslo er Mohammad nå det vanligste navnet.

– Det er veldig spennende, sier Jørgen Ouren i Statistisk sentralbyrå til NRK.

Er det? På hvilken måte er det spennende å skifte ut en befolkning med større navnevariasjon (og fantasi) med en monokultur? Og hvis det var så spennende, så burde man i det minste ha klart å klemme inn det mest populære guttenavnet i landets hovedstad på kartet, ikke sant SSB? Nei, det ble vel for trangt mellom alle som heter William. Man må jo prioritere, tross alt.

Det ser ut til å være et kronisk problem hos SSB:

For 2013 er ikke Mohammad nevnt engang. Burde ikke Jørgen Ouren i SSB skrive noe spennende om at vi har gått fra Johnny, Tommy og Ronny fra Stovner til Mohammad fra Stovner? På bare under 20 år?

Men for Aftenpostens del så må dette sies å være et langt steg frem fra 2014 hvor de greide å skrive en hel artikkel hvor de unnlot å nevne at Mohammad var det mest populære guttenavnet i Oslo.

Aftenposten klemmer til med en generalisering:

«Alle» på østkanten heter Mohammed

I bydelene Grorud, Bjerke, Stovner, Alna, Søndre Nordstrand og Gamle Oslo er Mohammad eller Mohammed det klart mest populære guttenavnet. Det viser tall Aftenposten har bestilt fra Statistisk sentralbyrå.

Både i Stovner, Alna og Søndre Nordstrand bydel er det nesten tre ganger så mange i 2016-kullet som heter Mohammed som nestemann på listen. Navnebrødrene til den muslimske profeten er også i toppsjiktet på St. Hanshaugen, Grünerløkka og Nordstrand.

Alle som ikke heter Mohammed på østkanten burde føle seg dypt krenket. Særlig de som heter Ali og Ahmed. Johnny, Ronny og gutta er jo som kjent ikke så lettkrenket. Og de har vel flyttet fra Stovner nå, de fleste av dem.

Aftenposten