Innenriks

Lucas og Nora er tilbake på navnetoppen, skriver Aftenposten i sin reportasje om navnevalg for 2014. Men i Oslo var det Mohammad og Nora. 

binary-215377-55558

SSB fikk kanskje ikke plass til å legge inn navnene for hovedstaden på oversiktene sine?

Det er i verdens hovedsteder at de fleste trendene gjør seg tydelige først. Som når britene ble minoritet i London, eller når det mest populære navnet for nyfødte gutter er Mohammad.

Fordi navn også representerer demografiske endringer er det  ikke helt uvesentlig hvilken navneutvikling vi har i Oslo, enten vi bor på Grorud eller i Stavanger.

Mohammad var også det mest populære guttenavnet i Oslo i 2013 ifølge SSB. Helt siden 2007 har Mohammad vært det mest valgte navnet for guttebabyer i Oslo.

Det var først i 2007 at SSB begynte å slå sammen alle stavevariantene av Mohammad.

Muhammed, med alle skrivemåter, er også det mest utbredte mannsnavnet i Oslo (altså ikke bare nyfødte, men blant hele populasjonen).

Fremdeles ser det ikke ut til at demografene i SSB finner det spesielt interessant at ett navn har toppet listen for Oslo i åtte år (minst). Hvis Finnmark fylke hadde «Vladimir»som toppnavn i åtte år så ville dette ført til utstrakte studier og prosjekter med dertilhørende stor interesse fra demografimiljøet (og Utenriksdepartementet?). 

Det er riktignok tidlig på året, men drister vi oss til å spå at 2015 blir nok et toppår for Mohammad i Oslo?

Ja, vi gjør det.

Vi vil, for enkelthets skyld, kjøre reprise på denne artikkelen neste år – med tittelen: Mohammad på topp i Oslo (for 9. året på rad)