For gutter har tradisjonsrike navn som Thomas og George aldri blitt umoderne i Storbritannia. Nå gjør religiøs innflytelse at navn som Gabriel og Muhammad har fått økt popularitet, skriver avisen The Mirror.

Men antallet gutter som blir kalt Muhammad har ingenting med økt religiøs innflytelse å gjøre. Muslimer i Storbritannia er ikke blitt mer opptatte av islam enn de var tidligere. Det er rett og slett bare blitt flere av dem. Det er derfor Muhammad er det mest populære navnet på guttebabyer – for 5. år på rad.

Gabriel er kanskje trendy, Muhammad er ikke det.  Når dette navnet først har nådd toppen, så blir det der. Men dette blir aldri nevnt eller debattert.

Kan hende denne statistikken som Daily Mail refererer til bare går fem år tilbake i tid, for allerede i 2013 skrev vi at Muhammed var det mest populære navnet på guttebabyer i England. Denne gangen dreier det seg om hele Storbritannia. I 2013 trodde Birmingham Mail at Muhammad kanskje var blitt så populært på grunn av maratonløperen Mo Farah:

Politiske korrekte (og håpefulle?) Birmingham Mail skriver: «perhaps partly inspired by the Olympic Success of British runner Mo Farah.»

Vårt svar den gangen: Hm. Or perhaps not.

Det svaret gjelder enda.

Også i Norge øker antallet Muhammader for hvert år. I 2020 var Muhammad det mest populære guttenavnet i Oslo for 13. år på rad.

Er det noen som vil vedde imot at Muhammad blir det mest populære guttebabynavnet i Oslo for 14. år på rad for 2021 eller 15. år på rad for 2022?

Hvor skal de norske navnene komme fra når vi har hele bydeler med Muhammad? For hele Oslo er Muhammad det mest populære mannsnavnet, ikke bare de nyfødte.

– Det er veldig spennende, sier Jørgen Ouren i Statistisk sentralbyrå til NRK.

 

For hyggeligere lesning med lavere blodtrykk: Her er en kronikk jeg skrev om engelske navn i 2013.

Daily Mail

Kjøp Prosessen mot Israel fra Document Forlag!

Kjøp Halvor Foslis bok her!