Den franske valgkampen er i gang  og Marine Le Pen lanserte sin start idag, søndag, i Lyon. Hun presenterer seg som stemmen for Frankrike og folket. Frankrike er ved et veiskille, sa hun, etter tiår med feil og feighet, falskhet, fornektelser og uforsiktighet hvor man har latt tingene bare drive avgårde.

Marine vil få orden på landet. Hennes parti, Front National, presenterer 144 løfter i sitt valgprogram.

«Jeg vil be franskmenn om å sjekke én etter én disse forpliktelsene vil bli innfridd. Det vil være en test av demokratiet. «

Marine vil, ikke uventet, gjenopprette nasjonens prioritet. Hun vil forsvare samfunnet mot deregulert globalisering og masseinnvandring. Hun vil ha nasjonal prioritet når det gjelder boliger og arbeid. I 2007 sa daværende statsminister Gordon Brown (Labour) at han ville prioritere British jobs for British workers. Dette er umulig i henhold til EUs  lover og regler og skapte stor ståhei i britisk politikk. Marine Le Pen har imidlertid lovet franskmennene en folkeavstemning om EU i løpet av seks måneder hvis hun blir valgt til president. «EU vil bli husket som et dårlig minne», sa Le Pen.

Men franskmenn har det ofte med å feige ut. De er ikke av samme støpning som briter. Men denne gangen har de kanskje fått nok, de også. Skjønt, demografien har endret folkesammensetningen. 93% av muslimene stemte på den sosialistiske kandidaten Hollande sist gang. Det er rundt 6 millioner muslimer i Frankrike og det var disse stemmene som vant valget for ham. Le Pen kan se langt etter disse velgerne.

Sannsynligvis blir det Emmanuel Macron (hvem står bak ham?) som blir Marine Le Pens motstander. Han er uavhengig og liberal og vil bli i EU. Denne valgkampen dreier seg om noe langt mer enn et presidentvalg. Det er også et verdivalg for franskmennene.

«Vi ønsker ikke å leve under åket eller trusselen om islamsk fundamentalisme,» insisterte Marine Le Pen. «Hvis de vil leve som de gjør (hos seg), så skulle de ha blitt hjemme».

«Historiens vinder har snudd», sa Le Pen. «Folkets oppvåkning er historisk».

Reuters   Europe1.fr