Nytt

I én og samme sending, Søndagsrevyen, 22. januar.  presterer NRK først å henge ut Trump for å trekke paralleller til Nazi-Tyskland på en vanvittig måte, for noen sekunder senere å sammenligne Trump og hans omgang med presssen med Nazi-Tysklands.

Innslaget sier mye om dagens NRK. Mastodonten er blottet for selvkritikk.

NRK har lagt seg i selen for å avsløre Trump fra dag 1; følgelig kryssklipper de med hva han sa tidligere opp mot hva han sa den aktuelle dagen. Nå var han hos CIA og roste organisasjonen. – Jeg står 1.000 prosent bak dere, sa Trump. – Det er mediene som har laget motsetningene mellom oss, la han til.

NRK ved Eivind Molde kunne triumferende hente frem klippet der Trump sier at rapporten fra etterretningsorganisasjonen om russisk hacking og ønske om at Trump skulle vinne er en disgrace og hører hjemme i Nazi-Tyskland.

Dette kan umulig rime med at han nå roser CIA opp i skyene. Trump er en tom tønne og NRK vil vise det.

Men motivet er litt for tydelig et ønske om å ta Trump. Det er ikke pressens rolle. Oppgaven er å være kritisk. Flere har omtalt rapporten som et bestillingsverk fra krefter som ville ødelegge mest mulig av Trumps renommé før de ble skiftet ut. Michael Hayden og John Brennan har ikke lagt skjul på hvor de hører hjemme. De har endog undertegnet opprop mot Trump før valget.

Men det er ikke hovedpoenget her. Det er hva som fulgte: Jarle Roheim Håkonsen intervjuer professor i medievitenskap ved Universitet i Oslo, Gunn Enli. Hun leverer varen som bestilt: Trump har ikke forståelse eller respekt for pressens kritiske rolle, han forsøker og selv være medie. Dette gjorde han med hell under valgkampen, og nå forsøker han det samme.

Roheim Håkonsen penser inn på tallstriden ved innsettelsen og introduserer ordet Lügenpresse, som ble brukt i Koblenz nylig (ved høyrepartienes treff) – dette er jo et begrep vi kjenner fra historien, sier Roheim Håkonsen.

Ja, det er politikere som føler seg kallet til selv å definere hva som er løgn og fakta, sier Enli.

For at seerne ikke skal være i tvil om hva de snakker om, sier Roheim Håkonsen:

-Vi snakker selvsagt om Nazi-Tyskland.

Det finnes ingen ironi, ingen distanse. NRK kan i det ene øyeblikk henge ut Trump for å våge å bruke det sterkeste uttrykk i språket for å beskrive urett og ondskap, for deretter uten å blunke bruke det selv.

NRK vil svare at det er Pegida som har gjenopplivet et begrep fra nazi-tiden. Men det er en høyst selektiv bruk av ordet. På tysk wikipedia kan vi lese at det på 1800-tallet først ble brukt av konservative katolikker mot de liberale, sekulære. Senere er det brukt av alle som ønsker å desavouere meninger man ikke liker.  Motstanderens presse er løgnaktig, ikke ens egen. Selvfølgelig ble det brukt av nazistene, mot «jødiske interesser» og «verdensjødedommen». Senere var det alliert presse som var Løgnpresse. Men også arbeiderbevegelsen brukte begrepet om den borgerlige pressen. På 60-tallet snakket ML-bevegelsen konsekvent om «borgerpressa». Det var samme funksjon som Lügenpresse.

Men når det nye høyre i Tyskland bruker ordet blir det øyeblikkelig tatt til inntekt for nazi-parallellen. Kan det ha noe å gjøre med avsenders motiv? At man vil slå så hardt mot Pegida som overhodet mulig?

NRK har lenge vært i samme spor. Men man gjør avslørende feil underveis: Den ene henges ut for å bruke sammenligningen med Det tredje riket, men selv er NRK i sin fulle rett.

Tror Dagsrevyen at de i det lange løp vil vinne krigen mot seernes intelligens?

Lügenpresse ist ein politisches Schlagwort, das polemisch und in herabsetzender Absicht auf mediale Erzeugnisse gerichtet ist und sich seit der Mitte des 19. Jahrhunderts im deutschen Sprachraum nachweisen lässt. Zunächst wurde es gelegentlich von konservativen Katholiken gegen die im Zuge der bürgerlichen Revolutionen entstandene liberale Presse gewandt. Im Kontext des Ersten Weltkrieges fand „Lügenpresse“ sehr viel häufiger Verwendung; hier bezeichnete es aus Sicht Deutschlands und Österreich-Ungarns die Presse der Feindstaaten. Sowohl vor als auch im Nationalsozialismus nutzten NS-Agitatoren das Schlagwort im Rahmen ihrer antisemitischenVerschwörungstheorie zur Herabsetzung von Gegnern als Kommunistenund Juden sowie der Behauptung einer Steuerung der Presse durch ein „Weltjudentum“. Nach der Machtergreifung und der Gleichschaltung der Inlandspresse wurden die Medien der späteren Kriegsgegner mit „Lügenpresse“ geschmäht.

Darüber hinaus fand „Lügenpresse“ auch in Organisationen der Arbeiterbewegung zur Abwertung von als bürgerlich oder kapitalistisch wahrgenommenen Teilen der Presse sowie in der Exilpresse als Bezeichnung für die gleichgeschalteten NS-Medien Verwendung. Nach dem Ende des Zweiten Weltkrieges kam das Wort zunächst nur mehr sporadisch vor. Die ab August 1945 erscheinende Frankfurter Rundschau verstand sich explizit als Gegenentwurf zu „Hugenbergs Lügenpresse“.[1] In den Medien der DDR wurde das Wort im Kalten Krieg gelegentlich zur Herabsetzung der westdeutschen Presse benutzt.

 

http://www.wikiwand.com/de/Lügenpresse