Nytt

I London utplasseres mer enn 3000 politi for å passe på at ikke noen forsøker å avlive de som vil ønske hverandre godt nyttår og se på fyrverkeriet i sentrum. Det har vært mye politi med maskinpistoler der ved tidligere feiringer naturligvis, men ikke i det antallet vi ser nå. Feiringen er kun for de som har billett og det er avsperrede områder med sjekk av bager og vesker.

Man er nok tryggere langs Victoria Embankment enn i de tusenvis av barene, restaurantene og kaféene ellers rundt omkring i byen.

nintchdbpict000291267798

En selvmordsbombers drøm

Politiet selv mener at et terrorangrep er svært sannsynlig. Risikoen har vært vurdert som «severe» helt siden 2014.

Ifølge Londons borgermester Sadiq Khan så er dette en del av prisen man betaler for å bo i en storby. Terror sidestilles dermed med luftforurensning og mangel på sitteplasser på «tuben» som om terror er noe som man bare må finne seg i på linje med andre «ulemper» i en storby.

Berlin skal sentrum sikres for å unngå at nyttårsfeiringen blir en ny jihadnatt i Europa. Betongklosser og maskinpistoler skal holde jihadistene unna de glade feststemte tyskerne. Men det skal bare være 1000 politi til å bevokte feiringen. Køln hadde helt andre problemer enn bomber ifjor, og for å unngå taharrush gamea iår så skal 1500 politi være på plass. Med oppbacking av helikoptere.

71% av franskmenn sier at de er redde for et terrorangrep på nyttårsaften. Franske byer skal beskyttes av politihelikoptere med tunge våpen.

terror-attack-new-year-eve-plot-747941

København har også bestemt at sentrum skal sperres av for nyttårsfeiringer på grunn av terrorfaren.

– De politioperative tiltag iværksættes for at sikre, at flest mulige mennesker kan få en tryg og festlig nytårsaften i København, siger den operationsansvarlige, politiinspektør Jens Jespersen, Københavns Politi.

Det er trist at vi ikke kan ha det trygt og festlig lenger uten avsperrede områder, overvåkningskameraer, bevæpnet politi og helikoptere. De som er yngre må jo tro at det alltid har vært sånn.

kobenhavn

I Stockhom sentrum skal det også sperres av gater for feiringen.

I Groruddalen i Oslo ser det ut til at «nyttårsfeiringen» allerede er i full gang.

oslopolitiet

Ellers nevner VisitOslo at nyttårsrakettene best kan sees på avstand i Oslo. Enten ved havnebassenget ved Oslo Rådhus eller ved Furuset Idrettspark.

Vi føler oss kanskje tryggere her i nord, men da er det verdt å huske på at de andre landene bare er foran oss i terrorløypa.