Busser sperret sidegatene til Karl Johan i Oslo i fjor. Foto: Øyvind Thuestad

Det er fascinerende å se hvordan myndighetene gang på gang forsøker å fortegne virkeligheten med generelle fraser og et ufarlig ordvalg. Er det fordi vi nordmenn er feige at vi må skjermes for den brutale sannhet?

De største byene i landet sperrer av sentrumsgatene for trafikk for å sikre innbyggerne mot terror, skriver NRK.

– Det skjer ting ute i verden som påvirker samfunnet vårt, så vi må gjøre tiltak for å sikre oss, sier leder for beredskap i Fredrikstad kommune, Bjørn Ove Klubbenes.

I likhet med flere andre norske byer strammer de inn trafikkflyten i sentrum før gatene fylles med festkledde barn og voksne på 17. mai.

– Hendelser ute i Europa de senere årene er en påminnelse om at vi alltid må ta høyde for at uønskede hendelser kan inntreffe, sier politidirektør Benedicte Bjørnland til politiet.no.

Hun understreker at det ikke foreligger noen konkrete trusler mot 17. mai-feiringen.

«Ting» og «hendelser». Gad vite hva ofrene for slike «ting» og «hendelser» tenker. Vil de si at de mistet en arm på grunn av en «ting» som ble utløst av en «hendelse»? Politi og myndigheter gjør den norske befolkningen en bjørnetjeneste (!) ved ikke å omtale virkeligheten slik den er. Når omtalte politiet for eksempel et drap som en «hendelse» sist?

Sentrum i de største byene i Norge blir stengt for trafikk. I Tromsø er det kun kollektivtrafikk som får komme inn i sentrum, som i mye større grad enn tidligere bli vil stengt. Folk må derfor belage seg på å gå litt lengre avstander enn de kanskje er vant med.

– I Trondheim vil det bli utplassert trafikkvakter i noen kryss, forteller Per Ketil Riisem, fagansvarlig for samfunnssikkerhet og kommunal beredskap i Trondheim kommune.

– Det er for å sikre barnetogene fra trafikk på ville veier. Sammen med politiet har vi laget en sperreplan for å trygge byen.

Der har vi det igjen: «trafikk på ville veier». Og i Trondheim og Bergen har man også beredskapsvakter hvis noe «ekstraordinært» skulle skje på nasjonaldagen. Formann i 17. mai-komiteen i Bergen, Erik Næsgaard, synes det er en stor fordel «at bilene er ute av sentrum». I Stavanger kommune vil man ikke fortelle hvilke ekstra tiltak som settes i verk i år, ut over at de vil «ta grep for å sikre barnetogene».

I Oslo har hele gater vært sperret av med busser og politiets lastebiler tidligere år. Årets 17. mai-komité i hovedstaden understreker at de ikke kan gå inn på detaljer i sikkerhetsopplegget, og henviser til politiet.

Som Document tidligere har omtalt, har politiet øvd på nye og mer tekniske trusler, som å skyte ned våpendroner som måtte true barnetoget.

I Fredrikstad satser man på blomster mot terror, og kommunen har gått til innkjøp av hele 102 blomsterurner for å sikre innbyggerne. Hensikten er å «redusere farten», får vi vite.

Men hvordan står det til med den mentale beredskapen, da? Dét skriver selvsagt ikke NRK noe om.

Kjøp T-skjorten «gul vest» her


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂