I Oslo og en rekke andre byer ble det satt inn ekstra sikkerhetstiltak 17. mai, rapporterer NTB. Ikke et ord om hvorfor, naturligvis. Mediene snakker ikke om det lenger, men en tur rundt i Oslo sentrum på nasjonaldagen viser at Oslo er en beleiret by.

Med blandede føleslser tuslet jeg hjem. Oppløftet, som alltid, over energien og feststemningen i folket – trist over de massive sikkerhetstiltakene. Har vi ennå forstått hva vi har mistet? Har vi forstått at den relative fred og harmoni som hersket i våre gater for bare få år siden aldri kommer tilbake?

Det er vanskelig å ta det innover seg.

Trass i at PST vurderer trusselrisikoen som lavere enn i fjor, var det satt inn ekstra sikkerhetstiltak i mange byer.

I hovedstaden ble ruten til barnetoget sperret av med gjerder, busser og politibiler allerede natt til 17. mai, og det var innført generell bevæpning av politiet.

– 17. mai-opplegget er veldig likt det er i fjor. Vi har evaluert og justert noe, trusselvurderingen er litt lavere, men sikkerheten er på omtrent samme nivå, sier fungerende leder for felles operativ enhet i Oslo politidistrikt, Martin Strand til VG.

– Alle politifolk som er på jobb hos oss, vil være bevæpnet. Det er ingen spesifikk trussel rettet mot feiringen, men det er veldig mange mennesker ute, og det er veldig viktig at det er trygt. Det må ligge på et sånt nivå når så mange mennesker er samlet, sier Strand.

Jaha, så det er fordi «mange mennesker er samlet»? Det var vel «mange mennesker samlet» på 17. mai også da vi var barn. Hvor mange buss- og politibilbarrikader så vi da? Hvor mange politifolk med våpen på hofta?

(Alle foto: Ø. Thuestad)

Flere gater var stengt for trafikk, som vanlig. Mindre vanlig: Det var satt ut dusinvis med sharia-skåler fylt med stemorsblomster. De veier nesten et tonn hver.

Drammensveien ved Slottsparken.

Ved Kirkeristen.

Shariaskålene var praktiske for den som ville ha bedre overblikk…

Universitetsgata ved Nationalteateret, sperret med shariaskåler.

Kirkegata. Merk også koranklossene i bakgrunnen.

Spissrotgang mellom busser, politibiler og andre fysiske sperringer.

 

Et glimt av glede i sikkerhetsoppbudet: En politimann treffer noen han kjenner og kaster gutten i følget opp i lufta – til guttens store glede…

Drammensveien ved Slottsparken. Oslo Sporveiers leddbuss barrikaderer 17. mai-togets rute.

Foto: Øyvind Thuestad

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.