Kultur

Hva som er forbindelsen mellom mottak av migranter og krafteventyret på Rjukan, er vanskelig å få øye på, utover den eventualitet at noen museumsfolk vil fremstå som gode mennesker.

Fotoutstillingen «Crossing Borders», som i sommer er blitt vist i maskinhallen som er Norsk Industriarbeidermuseums lokaler på Vemork, hadde i følge museets egne nettsider sin opprinnelse i fotokonkurransen «Welcome to Norway» i 2015. Konkurransen ble utlyst som et samarbeid mellom Norsk Industriarbeidermuseum og de venstreradikale tidsskriftene Ny Tid og Radikal Portal.

Konkurransens mål var å bruke bilder til å belyse den flyktningkrisen Europa nå er i. Fotografiene er derfor omkranset av lyskastere, gjerder og piggtråd:
 

crossing-borders-1
Vemork kraftstasjon juni 2016. Idelogien tyter frem over alt.
 

Noe som virkelig har satt Rjukan på verdenskartet, var de fire sabotasjeaksjonene, tungtvannsaksjonene, som ble utført mot Vemork under annen verdenskrig.

Den mest kjente og vellykkede av dem, operasjon «Gunnerside» med Joachim Holmboe Rønneberg i spissen, er siden blitt gjenfortalt i flere spille- og dokumentarfilmer. En utstilling over disse begivenhetene inngår i museets faste utstilling.

Dessverre sjeneres utstillingen «Helter i Telemark» i dag av to digre tegneserieplakater som i følge museet skal presentere «to ulike måter å forstå heltebegrepet på». Plakatene er tendensiøse over grensen til det pinlige. Skal vi tro museumsledelsen skal et slikt propaganda-stunt øve besøkende opp i kritisk tenkning.
 

crossing-borders-2

crossing-borders-3
En nasjonalistisk superhelt flankert av henholdsvis en aggressiv, blind, halvnaken kvinne med silikonpupper og moderne våpen. På den andre plakaten finner du naturlig fredelige, men fortvilte muslimer som blir angrepet, og som derfor ikke har annen utvei enn å forsvare seg med vold. VG-kommentatorens dannelsesideal eller bare en tåpelig karikatur?
 

 

Norsk industriarbeidermuseum
Fotoutstillingen «Crossing Borders» (1. mai – 30. september 2016)
Fast utstilling: «Helter i Telemark»