Innenriks

Aftenposten skriver om parallellsamfunnene i Göteborg. Det påpekes at de bilfrie drabantbyene legger til rette for samfunn på sidelinjen av storsamfunnet. Med veier som går rundt eller inn til drabantbyen blir området liggende som en festning, beskyttet mot omverdenen. Ved utryktninger som politiet utfører, varsles de kriminelle raskt. Politiet har også få retrettmuligheter. Det høres nesten ut som en krigssone.

Forstaden Bergsjö utenfor Göteborg er tegnet som en grønn idyll der området er omkranset av boliger, og veiene går på utsiden. Nå er det omtrent umulig for politiet å komme seg inn på området, fordi alarmen går umiddelbart når de nærmer seg og fordi de har begrensede retrettmuligheter om noe går galt. Når Hovin-byen med 100.000 boliger nå skal bygges, minner oslopolitiet om hvor viktig utformingen av et område er.

Oslos visepolitimester Sveinung Sponheim ser tilløp til parallellsamfunn i Oslo. Han mener det er viktig å planlegge byen som et ledd i å hindre svenske tilstander. Det er på sin plass å minne Sponheim om at Groruddalen er full av steder som ligner Bergsjön i Göteborg. Romsås, Furuset, Lindeberg og Ellingsrud er alle steder som er utformet med veier som går rundt selve boligområdet, eller veien går inn til boligområdet, og der starter gangveiene inn i området. Disse stedene er med dagens befolkningsutvikling helt klart potensielle norske svar på Bergsjön. På den annen side: Den beryktede bydelen Molenbeek i Brussel viser at det ikke må en relativt moderne, bilfri drabantby til for å skape ekstremister og parallellsamfunn. Molenbeek fremstår som en gammel bydel, ikke helt ulik f.eks. Grünerløkka i Oslo.

Sponheim minner om at det nå skal bygges 100.000 boliger i Hovin-byen.

– Det er viktig at man tenker over utformingen av området og hvilke følger selve den fysiske utformingen kan få. Selv om vi ikke har slike boligområder som de svenske i dag, må vi sørge for at vi ikke får et slikt problem, sier visepolitimesteren.

Sponheim mener det er vanskelig å sammenligne Oslo med Göteborg.

– Vi er ikke i nærheten av å ha sånne tilstander her, heldigvis.

Byplanlegging og dialog ser ut til å være midlene for å stoppe radikalisering i Norge. Oslos visepolitimester nevner ikke at muslimsk innvandring kan/bør/skal stoppes som et ledd i å begrense antall potensielle radikale personer. Byplanlegging og dialog er nok viktigere. Oslos visepolitimester mener det er viktig å ikke være naiv.

Ifølge Sponheim har de i flere år tenkt annerledes for å være i forkant av blant annet radikaliserte miljøer.

– Vi prøver en positiv tilnærming. I fjor hadde vi 113 bekymringssamtaler etter varsel om mulig radikalisering. Når det kommer inn meldinger, tar vi kontakt med foreldre.

Han mener det også er viktig at de har tett dialog med moskeene.

– Det er viktig at vi ikke er naive, fordi ting kan skje raskt med en person i prosessen fra å være en vanlig borger til å bli radikalisert, sier Sponheim.

Parallellsamfunnene i Oslo vil svekkes med økt muslimsk innvandring?

Aftenposten