Under et møte mellom innenriksministere i EU i Amsterdam i går, kom det signaler om at medlemsland vil be EU-kommisjonen om tillatelse til å forlenge grensekontrollene for å hanskes med en migrasjonsstrøm til kontinentet som bare ser ut til å bli verre, skriver The Guardian.

Under the rules governing the open travel area, governments could suspend the Schengen system for two years, dealing a potentially terminal blow to a scheme that has been in place for more than 20 years.

Hvor realistisk er det at bevegelsesfriheten noen gang kan gjenopprettes etter to års suspensjon?

Statsledere og høye byråkrater i EU advarer mot at innskrenkninger i bevegelsesfriheten kan true med å oppløse unionen – intet mindre. Ikke desto mindre sier Nederlands migrasjonsminister Klaas Dijkhoff nå at de skisserte tiltakene er ”uunngåelige”.

ANNONSE

Men hva slags unity er det nå egentlig tale om i denne unionen?

Tyskland, Østerrike og Sverige legger skylden for sin misere på Hellas, og truer med at landet vil bli kastet ut av Schengen-sonen. Østerrikes innenriksminister Johanna Mikl-Leitner mener at Hellas gjør for lite for å patruljere grensen mot Tyrkia.

“Greece has one of the biggest navies in Europe,” she said. “It’s a myth that the Greek-Turkish border cannot be protected.”

Mon tro om ikke Mikl-Leitner overser at Hellas bare sender asylantene videre som et slags takk for sist?

Grekerne forstår ikke hvorfor andre EU-land vil påta seg langt større finansielle byrder med menneskestrømmen fra Afrika og Asia enn de kunne gjøre for å lette gjeldsbyrden deres. Ei heller hvorfor Tyrkia skal motta kjempebeløp for luftige garantier som å redusere tilstrømningen.

Hvordan relasjonene mellom grekerne og de nordeuropeiske landene degenererer, illustreres best av EUs planer om å forsegle Hellas’ grense mot Makedonia. Vil de tvinge Hellas til å stanse båttrafikken ved å true med en opphopning av asylsøkere som alternativ? Man kan forstå at denslags spill foregår mellom stormakter som ikke er venner, men mellom unionspartnere?

 

The Guardian

ANNONSE
Liker du det du leser? Vipps noen kroner til Document på 13629