Igår begynte rivingen av the Jungle i Calais. Belgiske myndigheter var godt forberedt på at mange av migrantene ville forflytte seg, og for første gang på over 20 år så var det belgisk politi på plass ved grenseovergangene og ridende politi langs grensene. Biler som ville inn til Belgia ble gjennomsøkt og allerede er mer enn 80 afghanske migranter avvist ved grensen.

EU Migration Commissioner Dimitris Avramopoulos sier at med mindre EU gjør noen fremskritt i forbindelse med migrasjonskrisen så vil Schengen-avtalen legges død i løpet av 10 dager. Det vil bety slutten på den frie flyten av folk og varer (alt skal sjekkes ved grensen – fordyrende ekstratid) som er en grunnleggende bit av EU. Hvis importprisene går opp bare 1 prosent så vil dette utgjøre en kostnad på 470 milliarder euro i løpet av en tiårsperiode (ifølge Bertelsmann Foundation). Men når en først ser på kostnader så må det vel tas i betraktning at migranter heller ikke er gratis for de nye vertslandene…

Også Østerrike har begynt å sile i grenseovergangene (kun 80 asylsøkere om dagen). Dette har ført til at Hellas nå har tilbakekalt sin ambassadør i protest. Den greske utenriksministeren Nikos Kotzias sa at dette var nødvendig for å beholde de «vennlige forbindelsene mellom folkene i de to landene».

“The big problems of the European Union cannot be handled with thoughts, mentalities and supra-institutional initiatives that have their roots in the 19th century, skriver han i en erklæring. “Such acts undermine the foundations and the process of European unification.”

Imens fortsetter gummibåtene å ankomme de greske øyene. Det er bare et tidsspørsmål før den greske marinen tar saken i egne hender og sender migrantene tibake til Tyrkia. Hverken Frontex eller NATO har så langt vist vilje til å sette migrantene de plukker opp på land i Tyrkia. Over 100.000 personer har ankommet de tre greske øyene Kos, Samos og Lesbos hittil i år. Halvparten av disse sier at de er syrere.

Ifjor tok det seks måneder før man nådde 100.000 (juni 2015). Med stengte europeiske grenser må inntaket til Hellas bremses før Hellas blir omgjort til en flyktningleir.

31831C9500000578-0-image-a-2_1456338260841

Belgisk politi sjekker ID ved grensen.

Daily Mail