Mens Europas aviser og TV-stasjoner renner over av bilder og reportasjer av migrantene som strømmer til Europa, jobber EU-apparatet i det stille. Vi har lenge spurt om hvorfor ingen journalister har stilt spørsmålet om hvorfor EU tillater Tyrkia å sende ut tusenvis av migranter i små gummibåter hver dag. Det viser seg å være flere årsaker til dette. Som vi husker var det mange som ønsket at Tyrkia skulle få fullt EU-medlemskap. Men mange EU-land mente at Tyrkia ikke var europeisk nok og at mangel på demokrati og menneskerettigheter var et stort minus i boken. Tyrkia-debatten var vært mer eller mindre død i mange år. Av de 76 millioner innbyggerne er 90% muslimer og mange mener nok også at dette ikke bidrar positivt til EU-medlemskap.

Men så var det Schengen da. EUs akilleshæl. Vil tyrkere bry seg om at landet blir EU-medlem bare de selv kan reise til Europa?

I hva som ser ut til å være en hestehandel uten like har EU igangsatt forhandlinger med Tyrkia. Tyrkia skal stanse migrasjonsstrømmen til Europa mot at tyrkere skal få fri adgang til Schengen! Ikke rart at alle gummibåtene fritt får reise til Hellas. Dette er jo blitt et forhandlingskort for Tyrkias adgang til Schengen.

Så istedet for millioner av syrere og «syrere» så skal vi få millioner av tyrkere. Og man må for all del ikke tro at «det nesten ikke kommer noen». Den britiske Labour-regjeringen spådde at Storbritannia ville motta 13.000 øst-europere, men det kom nesten to millioner. Nå vurderes det å gjøre samme feilen én gang til – bare i mye større skala med tyrkere. Det er spesielt britene som ivrer for idéen. Klart de gjør – de er ikke engang medlem av Schengen så en tyrkermigrasjon vil ikke berøre dem. Og snart tar de vel turen ut av EU også. Cameron har talt varmt om forslaget om å gi Schengen-visa til Tyrkia og EUs ledere er overbevist om at fordelene vil overstige ulempene selv om innvandring av tyrkere vil skape litt bråk og «backlash» i enkelte medlemsland.

«The only option left to stop the migration wave is a «brutal solution» with Turkey becoming responsible for guarding our borders – and the Turks cannot be bought by money alone», sa en EU-diplomat etter forhandlingene.

Andre vil kanskje betrakte dette som å gå fra asken til ilden. Tyrkia har allerede 1,9 millioner syriske flyktninger. Hvis Tyrkia får Schengen-medlemsskap, hvor lang tid tar det før disse får tyrkiske pass?

turkish-soldiers-stand-guard-syrian-refugees-wait-behind-border-fences
Syriske flyktninger ved Tyrkias grense. Her blir det ingen utdeling av bamser.

EU har en egen kommisjonær som jobber for en utvidelse av unionen. Johannes Hahn heter han og han har nettopp uttalt at Tyrkias ventetid for å få visumfri reise (les: migrasjon) kan bli godkjent innen to år hvis de fikk på plass noen krav som «a functioning border management». 5. oktober skal Erdogan til Brussel for å møte den ikke-demokratisk-valgte Jean-Claude Juncker og Donald Tusk som leder Europarådet. Dette møtet vil styrke Erdogan foran valget i november. Han greide ikke å få nok stemmer til å ta full kontroll i juni, men nå vil altså EU-lederne hjelpe ham med neste valg.

Tyrkias kystvakt og politi skal stanse migrantene og plassere dem i leire hvor de vil bli tilbudt beskyttelse i henhold til «internasjonal standard». Hvis det finnes en slik standard så burde den implementeres i de eksisterende teltleirene som spretter opp over hele kontinentet. Hvis Sverige og Tyskland ikke greier å beskytte kvinner og barn mot voldtekter på mottakene så skulle vi like å se hvordan dette skal gjøres bedre i Tyrkia. Kanskje flyktningene heller vil foretrekke å bli i Syria?

Det har vært mye sutring om Ungarns beslutning om å beskytte Schengens yttergrenser slik de er pålagt. Tror man at korrupte Tyrkia blir en mer effektiv beskytter av Europas grenser? Dette er landet hvor det selges falske syriske pass over en lav sko, hvor kurdiske butikker settes i brann, hvor tyrkiske soldater står på grensen mens de ser på at den syriske sivilbefolkningen blir beskutt. Dette sier mer om hvor desperate EU er blitt i løpet av «den syriske flyktningekrisen» (som hverken er syrisk, flyktninger eller krise). Eller det vil si, en krise er det jo – for EU. Lederne kan se det samme som oss: Schengen har virket mot sin hensikt og migrasjonen, som ingen ser noen ende på, vil knuse økonomien såvel som å rive og slite i de europeiske befolkningene hvor motstanden mot EU øker for hvert år. Det er omlag tre millioner arbeidsløse i Tyrkia og det er ingen boliger eller jobber som venter dem i Europa.

Tyrkia

The Sunday Times – papirutgaven 27.09.15

PS: Det er dårlig timing for Tyrkia å drepe kurdere nå.