Midt i migrasjonspanikken tilbød EU Tyrkia 28 milliarder kroner med løfte om at Tyrkia skulle bremse overfarten av migranter til de greske øyene. Tyrkia skulle også få tilgang til Schengen uten visumkrav. Men Tyrkia vil ha mer. Mye mer. Uten å holdt sin del av avtalen så langt.

Erdogan sitter med alle essene. Han vil ha dobbelt så mye, 56 milliarder kroner. Minst. De ettergivende europeiske politikerne kaver rundt etter Angela Merkels varme migrantvelkomst som nå må sies å være lunken på god vei til å bli iskald. Her tilbys både visumfri adgang til EU og nye forsiktige trinn til medlemsskapsforhandlinger.

erdogan

Erdogan presser og presser.

Hvordan skal man få Tyrkia til å spille på lag, spør de seg. Hvorfor i det hele tatt tro at Tyrkia vil spille på lag? Tyrkia har da sin egen agenda. En liten mot-trussel ville kanskje vært mer effektivt? Hva med et fritt og selvstendig Kurdistan? Det ville nok få Tyrkia til å få full kontroll på enhver liten gummibåt i ferd med å legge ut fra land.

Visumfri tilgang til EU er viktig for Tyrkia. Skjønt fri flyt av 77 millioner tyrkere virker lite gjennomtenkt fra EUs side. Og hvem er det nå egentlig som stoler på Erdogan? Er et par millioner migranter bedre eller verre enn 77 millioner tyrkere? Tilsier ikke all sunn fornuft at det blir begge deler? Tyrkere utsteder ekte-falske pass til alle som vil til Europa. Vinn-vinn til Erdogan og migranter fra Midtøsten og omegn.

Den visumfrie tilgangen for tyrkere skal ikke starte før utgangen av juni. Altså etter at Storbritannia har bestemt seg for å om de vil fortsette å være med i EU eller ikke. Du og du for en tilfeldighet.

 

31F31FE800000578-3480134-Young_children_living_in_the_Calais_Jungle_take_part_in_a_demons-a-42_1457346776809

Roser mot politimakten under nøye påsyn av telelinsene. Her fra the «Jungle» i Calais.

Daily Mail  The Telegraph  BBC