Innenriks

I gårsdagens trontaledebatt anklaget flere partier regjeringen for dens sendrektighet i møte med flyktningestrømmen til landet, og selv med kunnskap om at det på kort sikt vil komme anslagsvis 200 000 flyktninger, var det ingen som stilte spørsmål ved systemet, om vi på sikt faktisk kan bukke under.

I følge Vårt Land sa Jonas Gahr Støre at han forstår at det tar lang tid, men at det har gått alt for lang tid, og at regjeringen ikke på tredje måneden kan skylde på at kapasiteten er sprengt.

Audun Lysbakken konstaterte at responsen er tafatt, og foreslo å skrote Dublin-regelen. Han mente at forslaget ikke er mer radikalt enn det Tyskland alt har iverksatt.

KrF-leder Knut Arild Hareide sa at apparatet må styrkes, både for å ta imot flere og for å sikre en verdig velkomst og at «det er nå vi viser hvilke verdier vi har bygd landet på».

Høyres parlamentariske leder, Trond Helleland, sa at «det står ikke på viljen, at vi må alle sammen bidra.»

Rasmus Hansson fra Miljøpartiet De Grønne fastslo at all dugnadsviljen de siste ukene i sum er en klar beskjed om at folk ønsker større flyktningeinnsats.

Fra FrP var det tyst. Siv Jensen var ikke til stede, og FrP-topper unnlot ifølge Vårt Land å svare på vegne av partilederen da Jonas Gahr Støre spurte om Jensen fortsatt står på sin oppfordring om å si nei til å ta imot flyktninger. De henviste bare til at «hver kommune må ta sine egne valg».

Ingen spurte hva situasjonen kommer til å være om 5 eller 10 år. Ingen fra FrP spurte Lysbakken hva konsekvensen vil bli dersom Norge får samme antall flyktninger som Tyskland, landet Lysbakken holdt frem som et forbilde.