Kommentar

«Rød seier i skolevalget i Oslo» var tirsdagskveldens overskrift i Aftenposten. Dagbladet nøyer seg med et mer beskjedent innlegg med tittelen: Brakseier for Arbeiderpartiet. Mani Hussaini smiler fra øre til øre og klemmer på Støre. Avisene er overlykkelige. Endelig noen gode nyheter for SV og Arbeiderpartiet igjen! Dette skal melkes. Endelig har ungdommen forstått det. At det er de røde verdiene som betyr noe. Rødt er godt, varmt og nestekjærlig. Blått er kaldt og ondt.

En av våre observante lesere scrollet seg gjennom Dagbladet idag og fant disse betegnende overskriftene:

 1. Det er nok av hjerterom i Norge
 2. Fire ting du kan gjøre for å hjelpe flyktninger
 3. Jeg kunne jo ikke bare kjøre forbi (bilfører om flyktninger i Danmark som går mot Sverige)
 4. Tyskland har plass til 500.000 nye flyktninger hvert år
 5. Gir bort 5000 overnattinger til flyktninger (med bilde av godheten Stordalen)
 6. Nordmenn har gitt 30 millioner til flyktninger
 Samtidig fant jeg 6 overskrifter om Frp:
 1. For meg er Frp den virkelige forsøplingen i samfunnet
 2. Siv Jensen rir sin ihjelpiskede kjepphest
 3. Skolevalget: Krise for Frp
 4. Trakk seg fra Frp i protest. Nå refser han sitt gamle parti
 5. Du snakker bare vissvass (bilde av Rødt’s Moxnes til statsråd Eriksson iflg bildet)
 6. Frp sier de er partiet for folk flest, men de ser ikke hva folket ønsker

En forberedende kampanje til den gode nyheten om at de røde har vunnet skolevalget? Det kunne nesten se slik ut. Men her vi må helle litt kaldt (blått?) vann i det røde blodet. For skolevalget i Oslo viser at folk ikke så mye har byttet parti, men at det er byen som har byttet befolkning. I Groruddalen var det mange som stemte Frp for 20-30 år siden. Oversikten fra skolevalget fra Stovner videregående skole i 1989 viser at 32,4 % stemte Frp, 11,8 % stemte Høyre og 27,3 % stemte Ap. I 2015 er bildet annerledes: 3,9 % stemmer Frp, 2,9 % stemmer Høyre og 58,3% stemmer Ap.

De røde jubler. En seier!

For hvem? Man tror vel ikke at de tidligere Frp’erne har gått over til Ap? At Aps politikk nå er så uimotståelig at selv fremskrittspartivelgere gir etter for Støre sin sjarm? Nei. Sannheten er at det ikke er de samme menneskene som bor i bydelen. Og det er ikke barna til Frp-velgerne som stemmer Ap heller. De som stemte Frp i 1989 har flyttet. Bort og vekk fra Stovner. De var nordmenn. I 2015 er skolestemmene på Stovner videregående hovedsakelig blitt avgitt av innvandrere og barn av innvandrere. Selv SV har greid å gå frem på målingen i 2015 sammenliknet med 26 år tidligere! Det er nærmest et mirakel. Audun Lysbakken har fått en ny velgergruppe og med den raske endringen i Oslos demografi er det plutselig fremdeles håp for et parti som ligger under sperregrensen på landsbasis.

Stovner 1998

Dette var Stovner videregående slik vi husker det, vi som gikk der på åttitallet. Nokså blått og konservativt.

Stovner 2015

Og her er resultatet av multikulturen – nye velgere til Ap og SV.

Vi ser samme tendens for andre videregående skoler i Groruddalen. (Linderud videregående skiftet navn til Bjerke). I Groruddalen er de fleste elevene fra lokalområdet i motsetning til sentrumsskolene som tiltrekker seg elever fra hele byen.

Linderud 1989

Bjerke 2015

Bredtvet skole ble nedlagt i 2008, men endringene hadde allerede skjedd og var tydelige ved skolevalget i 2007.

Bredtvedt 1989

Bredtvedt 2007

 

Vi tar med resultatene for Hellerud videregående også, bare så man ser at det er et klart mønster her:

Hellerud 1989

Hellerud 2015

 

I vårt interaktive kart kan du se hvor stor andel som er minoritetsspråklige i Oslos barneskoler. Og hvor mange som får særskilt norskopplæring. La oss gjette hva de vil stemme når de blir gamle nok. Dette kartet burde gjøre jobben enklere for valgforskerne fremover.

Gratulerer til de røde partiene. Befolkningsskiftet i Oslo skjer enda raskere enn vi hadde trodd og fryktet. I Groruddalen blir det aldri konservativt flertall igjen. Endringen er irreversibel akkurat som befolkningsendringen er det. Det er bare de eldre velgerne som foreløpig dekker over den nye virkeligheten. Men ingen fare, de dør snart ut. Det er bare et spørsmål om tid.

Kveldens resultat er i alle fall et bevis på at vinden blåser i vår retning, sier Hussaini til Dagbladet.

Godt valg!