Feature

americans-kurds

Norske islamister som drar til Syria for å kjempe med IS er blitt sammenlignet med nordmenn som sluttet seg til Den internasjonale brigaden i den spanske borgerkrig. Mange har dratt den parallellen. Men hvorfor hører vi ikke samme sagt om vestlige som drar ned for å slutte seg til kurdisk milits som er de eneste som effektivt har bekjempet IS?

James Hughes, 26, and Jamie Read, 24, are fighting alongside other foreign volunteers with the Kurdish People’s Protection Units.

En 40-50 amerikanere skal ha sluttet seg til kurderne. Hvorfor er det ikke større oppmerksomhet om hvem de er og hvorfor de drar? Nå har Obama gitt grønt lys til å samarbeide med Tyrkia om å skapen en IS-fri sone inne i Syria, langs grensen. Men Tyrkia velger å bombe kurderne i stedet. Tyrkia vil ikke selv sende soldater inn for å kjempe mot IS. Men de kan bruke flyene til å svekke den eneste organiserte motstanden mot IS.

Bildet er ganske klart.