Kontrolletaten for sikkerhetssaker har konstatert at Hillary Clinton sendte fire brev over sin private epostserver som var stemplet hemmelig da hun sendte dem. Det er brudd på reglene og saken er oversendt Kongressen.

 

In a letter to members of Congress on Thursday, the Inspector General of the Intelligence Community concluded that Mrs. Clinton’s email contains material from the intelligence community that should have been considered “secret” at the time it was sent, the second-highest level of classification. A copy of the letter to Congress was provided to The Wall Street Journal by a spokeswoman for the Inspector General.

The four emails in question “were classified when they were sent and are classified now,” said Andrea Williams, a spokeswoman for the inspector general. The inspector general reviewed just a small sample totaling about 40 emails in Mrs. Clinton’s inbox—meaning that many more in the trove of more than 30,000 may contain potentially secret or top-secret information.

Omfang og klassifikasjon vil avgjøre hvor alvorlig Clintons regelbrudd er. Hvis hun har sendt materiale som var topphemmelig fra hennes private konto og server, kan det bli en alvorlig sak for henne. Det er å vise manglende respekt for reglene.

Saken er nå oversendt FBI for nærmere etterforskning.

The State Department has downplayed concerns about the classified material found in Mrs. Clinton’s 55,000 pages of email—saying that email is often classified after it has been sent.

“It’s not uncommon that something that you’re sending now on an unclassified network could in later years or later months be deemed to be classified either because the passage of time made it so or because events on the ground have borne out,” a State Department spokesman said earlier this month.

Men hvis det gis inntrykk av at Clinton får særbehandling kan det slå uheldig ut i opinionen. For stor velvilje fra hennes tidligere departement kan gi inntrykk av at det ikke er samme regel for kong Salomo som for Jørgen Hattemaker.

 

http://www.wsj.com/articles/investigation-sought-into-hillary-clintons-emails-1437714369

 

Sak som skulle gått ut, men ble forsinket. Fortsatt relevant.