Spesialagent Peter Strzok fortalte en kongresskomite i lukket avhør at Justisdepartementet nektet FBI å få innsyn i epostene til Hillary som handlet om Clinton-stiftelsen.

Fired FBI agent Peter Strzok told Congress last year that the agency «did not have access» to Clinton Foundation emails that were on Hillary Clinton’s private server because of a consent agreement «negotiated between the Department of Justice attorneys and counsel for Clinton.»

Clinton er beskyldt for å drive en pay to play-politikk da hun var utenriksminister, dvs hun tok penger for at klienter kunne få tilgang til henne i State Department. Det var et salg av hennes innflytelse som er et alvorlig brudd på forvaltningsloven.

Juristene i Justis beskyttet Clintons mot innsyn, forklarte Strzok.

Strzok testified that “according to the [DOJ] attorneys, we lacked probable cause to get a search warrant for those servers and projected that either it would take a very long time and/or it would be impossible to get to the point where we could obtain probable cause to get a warrant.”

Det tok tid før de fikk tilgang til serverne og da med klare begrensninger.

Strzok testified that the FBI did not have immediate access to Clinton’s servers, but rather “obtained possession of the servers over time.”

Although the FBI would eventually gain possession of Clinton’s server, it was only according to terms negotiated with Clinton’s lawyers. Strzok said that the FBI “had it voluntarily in the context — in the case of the servers, voluntarily in the context of consent that was worked out between DOJ attorneys and counsel for Secretary Clinton.”

Jurister fra Justis utarbeidet avtaler med Hillarys jurister – begge ville beskytte Hillary – da kan man tenke seg begrensningene FBI måtte operere innenfor.

Strzok testified that the FBI’s ability to search these emails was constrained. He said that there was “a significant filter team that was put in place to work through the various terms of the various consent agreements.”

He listed just some of the restrictions placed on the FBI’s search of Clinton’s emails: “Those could be — and this is not an exclusive list — limits of domains, of date ranges, of people. But that’s not an exclusive list.”

På Hannity kom det i natt frem at ingen av juristene i Justis er blitt navngitt, til tross for at det er disse som har spilt nøkkelroller. De har avgjort Muellers mandat, hvor mye FBI skulle få vite, hva som skulle være søknaden til FISA-domstolen.

-Presidenten kunne frigi dette materiale med ett pennestrøk, men gjør det ikke. Det er underlig, ble det sagt.

 

Spørsmålet om Clinton-stiftelsen er også aktuelt for Norge som har gitt 640 millioner til stiftelsen. Hva har pengene gått til?

Peter Strzok: Clinton, DOJ struck deal that blocked FBI access to Clinton Foundation emails on her private server