Tavle

2015_0608_5773

Det finnes mange historier om hvordan amerikansk Bourbon Whiskey oppsto – men de fleste viser seg å være mer eller mindre apokryfe. Man kan vel ta det for gitt at det var innvandrede destillatører som praktiserte kunsten hjemmefra, hva enten de kom fra Skottland, Irland eller andre steder. Betegnelsen kan spores tilbake til 1820-tallet, og har ganske riktig en forbindelse med den franske kongefamilien. Om det er via Bourbon Street i New Orleans eller Bourbon County i Kentucky skal være usagt. I alle fall stammer mesteparten av det som selges som Bourbon fra Kentucky.

Det er tale om – som den skotske whisky – et kornbrennevin, og skal i prinsippet være basert på minst 51% mais. Spesielt for Bourbon er at den lagres på eikefat som har blitt lett forkullet innvendig. noe som i sterk grad bidrar til særpreget. Personlig vil jeg hevde at en god Bourbon er særdeles egnet som avec.

Pol og System har flere varianter, fra den upretensiøse Four Roses til den noe mer velpleiede Jim Beam, som kan fås i flere varianter. Illustrasjonen viser Maker’s Mark, som inngår i Polets bestillingsutvalg, og koster NOK 500,-. På Systemet slipper man unna med SEK 399,- for 0,7 liter.

Destillatørens hjemmeside finnes her

Jim Beam skulle være noe enklere å skaffe, Polet krever NOK 350,- for Jim Beam Straight Bourbon, men her lønner det seg å heller ta Jim Beam Black, som er fatlagret i seks år og koster NOK 400,-. Den sistnevnte står ikke på Systemets liste, men Jim Beam Straight Bourbon står i SEK 349,- Den går fint som avec – men kan også nytes on the rocks,

Jim Beam

På verdensbasis er interessen for Bourbon Whiskey økende – spesielt for de bedre variantene – som Maker’s Mark.

Begge de amerikanske nettsidene krever innlogging med fødselsdato og år.

Les også

-
-
-
-
-
-

Les også