I annen akt av Puccinis opera Tosca befinner vi oss i Palazzo Farnese, der Scarpia  (operaskurken over alle operaskurker)  på diverse måter forsøker å få sin vilje – for å si det eufemistisk – med Tosca. Som vi vet, går det ikke helt etter planene.

Blant annet forsøker han å friste Tosca med litt vin.  Imens tar vi en slurk, det er vin fra Spania. (Det blir avslått med forakt)

Hva slags vin spesifiseres ikke ut over opprinnelseslandet – men spanske viner kan nok være ytterst fristende for  oinofile (gresk for vin-venner) på alle nivåer.

Hva spanske viner angår, kjenner nok de fleste Rioja. Videre har vi Valdepeñas, Navarra og, ikke å forglemme, Ribera del Duero.

Campos Góticos Crianza 2009

Ribera del Duero er, som Rioja, for det aller meste basert på den klassiske Tempranillo-druen, som antas å ha blitt innført av fønikerne i en fjern fortid. Det sies at Tempranillo er relativt nøytral i karakteren, og ganske ofte  blandes det men andre druer, som Garnacho/Grenache og Malbec. Men Tempranillo – også kalt Tinto fino – utgjør nesten alltid mesteparten.

Både Vinmonopolet og Systembolaget har et godt utvalg av Ribera del Duero, Polet har 68 varianter med priser fra NOK  120,- til  2400,- for 0,75 liter, mens Systemet kan tilby rundt 80, til priser fra SEK 89,- til 8200,- for flasken.

Men det skal understrekes at selv de rimeligste gir god verdi for pengene. Hos Systemet finner vi Prado Rey 2010 og Campos Goticos 2011 til SEK 89,- – begge ren Tempranillo. Polet har Marqués de la Concordia Hacienda Abascal Crianza 2010 til 127,- Om ikke det lokale pol har noen Ribera del Duero på lager, kan det alltid bestilles.

Generelt sett har Ribera del Duero god fylde, fruktighet og faste tanniner., og kan ofte bli temmelig sterk,  rundt 14%.  Den kan serveres i de fleste sammenhenger der det kreves en rød vin.

 

RiberaDelDueroLogo

Elven Duero – på latin Durius – renner videre inn i Portugal, og kalles der Douro. Som kjent kommer det utmerket vin derifra også – se etter Alto Douro.

Les også

-
-
-
-
-
-
-
-