Her er det plukket ut fire viner av svært høy kvalitet – og med relativt rimelige priser etter norske forhold

Gran Feudo Reserva 2016 fra Navarra lengst nord i Spania kan knapt kalles en ung vin lenger, og har utviklet et tydelig eikepreg. Det er en blandingsvin med 65% Tempranillo, 20% Merlot og 15% Cabernet-Sauvignon. Den skulle passe utmerket til de fleste kjøttretter. Prisen er NOK 140,-

Til den samme prisen får man Wild House Shiraz 2020 fra Western Cape i Sør-Afrika. Dette er en ren Shiraz/Syrah, som er kjent for å gi kraftige og robuste viner, uansett hvor den er dyrket.

Portugisiske viner er også kjent for å gi meget god verdi for pengene, og Casa Ferreirinha Vinha Grande 2019 til NOK 160,- fra Douro i nord er intet unntak. Den er basert på nasjonale portugisiske druer, 40% Touriga Franca, 10% Tinta Barroca, 25% Touriga Nacional og 25% Tinta Roriz.

California har alle forutsetninger for vinproduksjon, men de fleste californiske viner jeg hittil har testet, var anstendige, men ikke mer enn det. Det var derfor en gledelig overraskelse å bli kjent med 1000 Stories Bourbon Barrel Aged Zinfandel 2018. Zinfandel er som kjent identisk med den drue som kalles Primitivo i Italia, og som også er i utstrakt bruk i California. Det er ikke en ren Zinfandel, den består også av 12% Durif/Petite Syrah og 8% Pinot Noir. Lagringen skjer på Bourbon-fat, som er delvis forkullet innvendig før Bourbon lagres, og setter et tydelig preg på 1000 Stories. En vin jeg trygt kan anbefale, og vel verdt prisen.

Det er en gammel og ofte gjentatt sannhet at noen viner trenger dekantering, og de beste fortjener det. Kontakt med luft kan etter hvert ta knekken på alle viner – men en siste lufting før den drikkes kan gjøre underverker. Så en karaffel er en god investering for alle oinofile, som det heter på gresk. L’chaim til alle documentister.

Les også

-
-
-
-
-

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.