Kultur

Vinproduksjon i Portugal, oldtidens Lusitania har en lang og ærverdig historie. Man antar at de første ranker ble plantet av fønikere, og senere bidro både grekere og romere til utvikling av den lusitanske vitikultur.

Portugisiske viner gir som regel meget god verdi for pengene, og Polet har et relativt godt utvalg. For juni måned er det plukket ut tre røde. Alle er fra området rundt Lisboa.

Den enkleste er Porta 6 2015 til kr. 110,- pr. flaske. Den er oppkalt etter en sporveislinje i Lisboa, og består av 40% Castelão (også kjent som Periquita), 50% Tinta Roriz (i Spania kalt Tempranillo), og 10 % Touriga Nacional. Det er en enkel og ukomplisert vin, men med det bitte lille ekstra som skiller den ut fra det alminnelige. Kort sagt, en ganske behagelig vin som kan nytes til det meste, eller for sin egen skyld.

Noe mer internasjonal i preget er Vidigal Reserva 2016 til kr. 110,- for flasken, magnum (halvannen liter) til kr. 240,- og treliterskartong for kr. 380,-. Det er også en blandingsvin, 70% Tinta Roriz, resten er standard-druene Syrah (20%) og Cabernet Sauvignon (10%). En robust og ukomplisert bordvin, som passer utmerket til det meste, men som fortrinnsvis bør nytes i forbindelse med mørkt kjøtt.

Den rimeligste av disse tre – men etter undertegnedes skjønn også den mest interessante, er Bons ventos 2015 til kr. 105, for kartong kr. 370,-. Den benyttede drueblanding (forhold dessverre ikke oppgitt) er utelukkende portugisiske varianter, Camarate, Periquita, Tinta Miuda og Touriga Nacional. Den har både fylde og friskhet, og dessuten faste tanniner som gjør den til en god ledsager for både kylling, svin og storfe – og dessuten pastaretter som lasagna.

Les også

-
-
-
-
-

Les også