Tavle

I det praktfulle været mange av oss har nå, er det fristende med utendørsaktiviteter som grilling, eller skalldyr som blåskjell eller reker med tilbehør.

For bruk i denne sammenheng har jeg plukket ut to portugisiske viner – én hvit og en rød.

Via Latina 2013 er en lett og frisk vinho verde («grønn vin») fra det nordvestligste distriktet i Portugal. At vinen omtales som «grønn» har intet med fargen å gjøre, men henspiller på at den er ung, og ikke egnet for lagring.  Smaken har innslag av syrlig frukt, som epler og sitrus, og som det sømmer deg en vinho verde, er den lett perlende. Prisen for en flaske på Polet er jamt en hundrings, ganske rimelig etter norske forhold. Alkoholgehalten er 11%, ganske sterkt for en vinho verde.

LaGrigia_2014_juni_2587

(Foto: La Grigia)

Reserva do Passo 2012 kommer fra Lisboa-distriktet, og jeg vil uten videre karakterisere den som ett av de beste kjøp man for tiden kan gjøre på Polet. Den er (i likhet med Via Latina) fullstendig basert på portugisiske druetyper. Polet karakteriserer den som  «ung, fruktig og bløt», med preg av mørke bær og fast ettersmak.  Den skulle passe utmerket til grillmat – spesielt av svin, etter undertegnedes erfaring. Styrken oppgis å være 13,5%, og prisen  på Polet er i praksis kr. 110,-, som skulle være ganske overkommelig.

Disse viner finnes dessverre ikke i Systembolagets utvalg – men der kan man finne andre portugisere av samme type til en noe rimeligere pris.

Den som har lest Arthur Koestlers Arrival and Departure, vil sikkert erindre at hovedpersonene som regel hadde muslinger og grønn vin på menyen.