Druer leveres i et stort utvalg farger, fra lys gule og grønne, via rødt og purpur til dyp blå, nesten svart. Men fargen sitter for det meste i skallet, og saften er overveiende fargeløs.

Den vesentlige forskjellen mellom røde og hvite viner, er hvor vidt skall, kjerner og stilker av blå druer har fått gjære med massen før tappingen (et unntak er den såkalte vin gris (grå vin), som det heter på fransk, der skallene av grønne eller gule druer har fått gjære med massen). Den røde vin inneholder skallenes fargestoffer og tanniner.

En godt avkjølt hvitvin passer godt på en sommeraften, både til skalldyr som blåskjell og reker, eller rett og slett for sin egen skyld. Mange har oppdaget at portugisisk vinho verde («grønn vin») som Casal Garcia eller Via Latina er et godt valg, men vinvalget for juli kommer fra to andre viktige portugisiske vindistrikter, Lisboa og Douro. Begge finnes på Polet.

Casa Santos Lima Joya Vinho Leve 2015 fra Lisboa-området, til NOK 87,50 pr flaske er basert på 40 % Fernão Pires 4, 15 % Moscatell% og 45% Arinto. Vinho leve betegner en alkoholsvak vin, og denne har 9,5%. Navnet Joya betyr så vidt jeg vet juvel – og på mange måter kan den sies å fortjene et slikt navn, fruktig, enkel og ukomplisert, og med en viss sødme, som ikke virker forstyrrende.

Porca de Murça Branco 2016 til NOK 110,- kommer fra Douro, samme distrikt som portvinen. Den er på mange måter et trinn opp på stigen. Druene er her 35% Viosinho, 30% Fernão Pires og 35% Moscatell. Alkoholstyrken er 12,5%, Polet karakteriserer den som ren, fruktig og umiddelbar, men nevner også at ettersmaken har et streif av bitterhet. Dette er en vin som bør nytes til et passende måltid – fortrinnsvis av sjømat. (Porca betyr primært purke, men kan også bety nøtt eller mutter).

Disse to viner finnes ikke i alle utsalg, men kan selvfølgelig bestilles.

Les også

-
-
-
-
-
-
-

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂