10438990

Enkelt sagt er det to hovedmetoder for fremstilling av vin. Ønsker man en rød vin, bruker man blå druer, og lar skall, stilker og kjerner ligge i den pressede massen mens den gjærer, og filtrerer bort vinen etter at gjæringen er ferdig. eller, Vil man lage en hvit vin, fjernes skall etc, før druesaften (man kan også bruke blå druer, fargen sitter primært i skallet) gjæres.

I begge tilfeller sitter man igjen med en stor del masse, som på fransk kalles pomace eller marc. på italiensk grappa Er massen gjæret, vil den inneholde ganske mye alkohol. Den ugjærede massen lar man gjære separat.

Så destillerer man den gjærede massen, og får et ganske spesielt druebrennevin, som på fransk kalles marc – og på italiensk grappa.

Ordet grappa sies å være av germansk opprinnelse, og nær beslektet med verbet greifen/gripe. På fransk kalles en klase (av druer for grappe – det man griper når man høster druene.

Grappa kan være av vekslende kvalitet, for å si det mildt, fra rene hjemmebrenten til en nobel, eikelagret vare. Noen av de beste kommer fra produsentene Nonino og Poli.

Både Pol og System kan tilby flere varianter av grappa – det lønner seg å sjekke forhandlernes nettsider for å se hva som er tilgjengelig. I alle tilfelle kan det som står i fortegnelsene bestilles. Polis Cleopatra-serie (bare på Polet) kan spesielt anbefales. Den er ikke den aller billigste, men gir etter forholdene god verdi for pengene. Den finnes i tre varianter, basert på Amarone, Moscato og Prosecco, og prisen er NOK 525,- for 0,7 liter.

Grappa skal helst serveres i tulipanglass, og drikkes til kaffen. Den kan også inngå i den italienske variant av kaffedoktor. caffè corretto.

(Legenden beretter visstnok at en anelse spiritus skal kompensere for kaffens antatt negative effekt på mannlig potens….)