Kultur


Mange mener at en festlig anledning blir enda mere festlig dersom man serverer en musserende vin. Her har den franske Champagne stått sterkt, men har etter hvert fått betydelig konkurranse av i første omgang spansk Cava og noe senere også italiensk Prosecco. Her i landet har vi denne måned ganske snart en viktig minnedag å feire – og et utmerket påskudd for litt musserende.

Prosecco er i utgangspunktet en hvit vin (både med og uten bobler) fra Veneto-området i det nordøstlige Italia, aller innerst ved Adriaterhavet. Den viktigste druen er Glera, men det er tillatt å strekke vinen med inntil 15% av andre druer.

Prismessig kommer også Prosecco (og Cava) gunstigere ut enn Champagne og andre viner fremstilt etter Methode Champenoise hvor (svært forenklet sagt) hver flaske i siste omgang fremstilles individuelt. (Det er sagt at selv om Champagne er ganske dyr, er den allikevel rimeligere enn man skulle tro ut fra fremstillingsprosessen).

For Prosecco foregår ettergjæringen (som danner boblene) på ståltanker (og ikke i flasken) før vinen tappes, og dermed blir produksjonen enklere og ikke minst rimeligere.

Både Pol og System har et ganske godt utvalg av Prosecco til overkommelige priser, og skal man nevne noen enkelt, er Jeio Prosecco Brut til NOK 140,- for flasken et rimelig godt valg. Den er gjort på 100% Glera, og er i følge Polets nettsider preget av sitrus, med hint av eple og urter. Den inngår i basisutvalget, og skulle dermed finnes i alle utsalg.

Les også

Store øyeblikk -
Bobler for mai. -
Rødt og hvitt for juni! -
I denne søde Juletid... -
Doppio Passo 2015 -
Epikureisk i august -
Amore Passo 2013 -
Rimelige portugisere -
Antiboikottvin i juli -
Rødt for julemiddager -

Mest lest

Les også