Kultur

…kan man sig ret fornøie, heter det i H. A. Brorsons salme fra 1732.

Med god mat og ikke minst godt drikke.

Tradisjonell norsk julemat, som ribbe og surkål, eller pinnekjøtt ledsages tradisjonelt av øl og akevitt – fortrinnsvis norsk linjeakevitt, som det skjer noe merkelig med om den fraktes med skip til ekvator og tilbake igjen. Kombinasjonen vin og surkål (som inneholder eddik) fungerer dårlig, der er det bedre med øl.

I det siste har Indian Pale Ale (IPA) blitt ganske populært her til lands, og Hansa har en utmerket, humlerik variant med stor friskhet. Den finnes i de fleste dagligvarekjeder. Noen har også det skotske bryggeriet Brew Dogs Punk IPA, overpriset til NOK 40,- pr flaske på Polet. Et godt alkoholfritt alternativ er det samme bryggeriets Nanny State til NOK 21,- pr flaske. Polet kan også by på mange varianter av tradisjonelt norsk juleøl, i dagligvareforretninger kan man finne alkoholsvakere varianter, som kanskje er et bedre valg om man også serverer akevitt.

Den som foretrekker kalkun, vil finne flere rimelige viner som passer utmerket. Fra Australia har vi Lindeman’s Shiraz Cabernet, til NOK 385,- for treliterskartong og Cawarra til NOK 105,-pr flaske. Velbalanserte og relativt nøytrale. Vi har også Goats do Roam fra Sør-Afrika, til NOK 380,- for kartong og NOK 120,- pr flaske. Flaskevarianten er ikke helt identisk med kartongen – men begge er merket Fairtrade.

Den som vil ha noe italiensk, vil finne flere utmerkede Primitivo fra Apulia – den mest markante av de rimeligere er Passitivo til NOK 415,- for kartong og NOK 135,- for flaske. Noe mer innsmigrende er Epicuro Nero d’Avola/Merlot 2015 fra Sicilia, til NOK 115,-for flaske. Noen vil muligens finne den i søteste laget – men totalinntrykket kompenserer godt for det. (Vi har nevnt den her i vinspalten tidligere, men 2015-årgangen er forbausende god).

Skulle man ønske seg en frisk og tørr (tilnærmet sukkerfri) hvitvin, bør den som ennå ikke har gjort seg kjent med newzealandsk Sauvignon Blanc, sikre seg Te Hua Valley til NOK 135,- for flasken, og anbefales til fisk, skalldyr og grønnsaker.

Les også

-
-
-
-
-
-
-
-

Les også