8607

Vin har vært dyrket i Australia siden 1788, da ranker fra Kapplandet ble innført i straffekolonien i New South Wales. I dag er Australia verdens fjerde største vinproduserende land.Omtrent 60% av produksjonen går til eksport. Det benyttes stort sett klassiske standard druer, som Shiraz/Syrah og Cabernet Sauvignon for røde viner.

Spesielt Shiraz (trolig av persisk opprinnelse og brakt til Europa av korsfarerne) har vist seg meget velegnet til australske forhold, spesielt i sørøst. Den gir kraftige, krydrede viner med en viss stramhet, så i Rhone-distriktet i Frankrike har det lenge vært vanlig å blande den ut med andre druer, som hvitvinsdruen Viognier. I Australia har man oppnådd gode resultater med innslag av Cabernet Sauvignon. Denne gang skal vi ta for oss hvordan tre av Australias best kjente vinhus håndterer denne blandingen.

Alle de nevnte viner finnes både på Pol og System, men ikke alle hører til i basisutvalget, og må kanskje bestilles. Nærmere opplysninger kan finnes på forhandlernes nettsider. Polets sider er oversiktlige, men Systemets har nylig blitt «forbedret», og er ikke like enkelt å håndtere.

Fra Penfolds finnes Koonunga Hill 2012, blandingsforholdet er 80-20, styrken 13,5%. Den er eikelagret i ett år, og har fortsatt kapasitet for videre lagring. Prisen er NOK 130,- på Polet, men bare SEK 99,- på Systemet. En kraftig vin, som ligger ganske nær en ren Shiraz, men noe avrundet. Utmerket til lam, svin og storfe. Penfolds har også Rawson’s Retreat 2013, blandingsforholdet er 75-20, og resten Ruby Cabernet, styrke 14%. Den er lagret fra 3 til 6 måneder på gamle eikefat. Pr flaske er prisen NOK 125,-, SEK 79,-, og for treliterskartong NOK 400,- og SEK 249,-. På flaske tåler den litt lagring, men kartongviner bør ikke lagres i det hele tatt.

Jacob’s Creek 2012 er basisutvalg både på Pol og System. Blandingsforholdet er 65-35, den er lagret 6 måneder i eikefat. Styrken er 13,5%, og prisen pr. flaske er NOK 118,- og SEK 77.-. Den er ikke egnet til lagring.

Fra Lindeman’s har vi Cawarra 2014, blandingsforholdet 65-35. styrke 13,5%. ingen opplysninger om fatlagring. Drikkeklar, men kan fortsatt lagres, som det heter. Pris pr flaske NOK 100.- og SEK 69,-. Lindeman’s har også Shiraz Cabernet 2013 på kartong til NOK 370.- og SEK 239,-. Den sistnevnte er godt avrundet og balansert, og passer etter undertegnedes oppfatning utmerket også til kalkun.

Generelt sett kan man si at jo mere Shiraz, desto kraftigere vin. I de viner som her er omtalt, ligger Penfold’s øverst på skalaen. Lindeman’s og Jacob’s Creek ligger omtrent likt. Alle sammen er viner som er fullt konkurransedyktige hva pris og kvalitet angår, men personlig vil jeg nok foretrekke Penfold’s.

Les også

-
-
-
-
-
-
-