Ettersom det finnes mye å feire i mai, er det plukket ut en vin som ikke er blant de aller billigste – men nogenlunde overkommelig for spesielle anledninger.

Vinproduksjon i Australia er av relativt ny dato – det startet i 1788 da ranker fra Kapplandet ble introdusert. i straffekolonien. I dag er Australia antatt å være verdens fjerde største vinproduserende land.. De fleste standard-druer dyrkes – men det kan virke som om den de har lyktes best med i Australia er shiraz/syrah – som har aner fra Persia.

Brown Brothers Winery ble grunnlagt 1 1889, og drives fortsatt av familien. Vingårdene ligger i Victoria helt i sørøst, og på Tasmania.

På både Pol og System finnes Brown Brothers Shiraz 2012. Den er drikkeklar, men opplyses å ha et utviklingspotensiale i inntil fem år, om den oppbevares riktig.

25815

Alt i alt er dette en typisk australsk shiraz, dyp rød, med et sterkt preg av mørke bær – spesielt solbær – en anelse pepper, diskrét, men tydelig eikepreg og godt balanserte tanniner (garvesyre) Den er idéell til kraftige kjøttretter av lam eller storfe – men passer også utmerket til sushi (prøv det!) eller til rå tunfisk med nykvernet pepper, gjerne med brød og avocado som tilbehør, som en bekjent i vinbransjen betrodde meg. Som de fleste australske og sørafrikanske viner er den ganske sterk – 14%. Det er hevdet at ettersmaken er så lang at man kan nyte en slurk pr. kvarter .

På Polet må man ut med NOK 152,- men på Systemet slipper man med SEK 111,-.  Systemets utvalg omfatter for øvrig flere australske shiraz-viner som også er vel verdt et bekjentskap.

Det skal ellers nevnes at flasken har skrukork. Tradisjonalister sverger til naturkork – men intet er vel mere skuffende enn å ha investert noen hundrelapper i en flaske som har stått oppreist så lenge at korken har sviktet. Riktig nok kan det også forekomme dårlige flasker med skrukork – men langt sjeldnere enn der naturkork er benyttet, etter undertegnedes personlige erfaring.

 

Les også

-
-
-
-
-
-
-

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂