Tavle

Månedens vin er atter en sørafrikaner – Darling Cellars Black Granite Shiraz, fra Coastal Region, der vinden fra Atlanterhavet i en viss grad modifiserer det afrikanske klima.

Som man kan vente av en vin basert på shiraz-druen (også kjent som syrah, særlig i Frankrike), er den dyp blårød, nesten fiolett, med mer enn en anelse av pepper og andre krydderier i smaken, En umiskjennelig shiraz, om enn ikke så markert som  man kan oppleve i noen australske.

Vinen har fått sitt navn etter det lokale jordsmonnet. Det vannes ikke kunstig, så røttene må søke seg temmelig langt ned for å finne nok vann.

Den vanlige oppfatningen er at shiraz egner seg best til lam og storfe – men prøv det i det minste én gang til sushi. Det skjer ett eller annet merkverdig i møtet mellom fisken og vinen.

Vinmonopolet har den på treliterskartonger til en pris av NOK 370,-, og i følge nettsiden er årgangen 2011. Ikke alle utsalg har den på lager, men den kan bestilles. På Systembolaget er prisen vesentlig mer gunstig, SEK 239,- for kartong og SEK 69,- for 0,75-litersflaske. Her er årgangen 2012 – men stort sett er sørafrikanske årganger meget jevne, og de forskjeller man merker, kan oftes skyldes lagringstiden. Men dette er ingen lagringsvin, den opplyses å være drikkeklar.  Som så mange andre australske og sørafrikanske viner er den sterk – 14%.

Shiraz-druen har sitt navn fra et distrikt i Persia, og det er antatt at det var korsfarerne som brakte med seg både shiraz og chardonnay til Europa.

BlackGranite222990

 

Les også

-
-
-
-
-
-
-
-

Les også