Tavle

Månedens vin er en robust og kraftig italiener, Paolo Leos Passitivo 2011, basert på Primitivo-druen.

Puglia – antikkens Apulia er enkelt sagt Italias hæl, helt i sørøst, med Adriaterhavet like i nærheten.. Primitivo-druen (primitivo i betydningen «opprinnelig») ble etter sigende innført hit fra Dalmatia i dagens Kroatia på 1700-tallet. DNA-undersøkelser har vist at Primitivo er identisk med Zinfandel, som er meget vanlig i californske vingårder.

Betegnelsen passitivo henspiller på fremstillingsmåten, hvor en del av druene får tørke noe inn for å få en mer konsentrert saft før pressing og gjæring. Det hele ender med en kort lagring på eikefat. De fleste kommentatorer finner at smaken har preg av mørke bær, tørket frukt og en anelse vanilje.

Resultatet er en dyp rød, sterk (13,5%) og velbalansert vin, ypperlig både til kjøttretter – og ikke minst pastaretter som lasagna. Men den kan også drikkes når det er passende med et godt glass.

Tidligere årganger har blitt meget positivt omtalt i både Aperitif og DN. Polet opplyser at denne årgangen er drikkeklar, men vil tåle litt lagring (flaske, og ikke kartong).

På Polet må man ut med NOK 125,- for en flaske. og 400,- for treliterskartong, hvilket etter norske forhold er et meget godt kjøp. Systembolaget har en annen Primitivo fra samme produsent – med betegnelsen Apassimento, hvor  druene i sin helhet tørkes ned til ca. 40% av opprinnelig vekt – slik det skjer ved produksjon av Amarone. Her er prisen SEK 89,- for flasken – finnes ikke på kartong.

LaGrigia_2014_0321_2396 crop

Foto: La Grigia

Les også

-
-
-
-
-
-
-

Les også