Sicilia

Den som har lest Mario Puzos The Godfather (og ikke bare sett den ellers utmerkede filmen) vil sikkert erindre den nærmest ekstatiske beskrivelsen av det sicilianske landskapet, der Michael Corleone blir sendt i dekning for en tid.

Mye kan sies – og har blitt sagt om Sicilia og sicilianske forhold, både historie, politikk og andre ting, men Sicilia har også en betydelig vinproduksjon. For enkelte steder overgår den Chiles samlede produksjon. En stor del er basert på lokale sicilianske druer, som Nero d’Avola, også kjent under betegnelsen Calavrisi.

Nero d’Avola 

(Det anbefales også å ta en kikk på den italiensk-språklige siden)

For oktober er det plukket ut tre relativt rimelige varianter, som alle er basert på, eller har et betydelig innslag av Nero d’Avola.

Miopasso Nero d’Avola apassimento 2012  110,-

Cantarino apassimento  2013  130,- Nero d’Avola, Merlot

(Her skal det bemerkes at Polets nettsider angir Hárslevelu, en hvit ungarsk tokayer-drue, men Apéritifs nettsider angir Nero d’Avola., som sannsynligvis er det korrekte)

DonnaTà Nero d’Avola  2012  140:-

Felles for alle tre er at de har fått en relativt kort lagring på eikefat. De to førstnevnte er passitivo – det vi si at en del av druene har fått tørke noe iinn før pressingen, noe som gir en mer konsentrert most, og et relativt  høyt overskudd av sukker, noe vi ikke finner i den sistnevnte. Alle sammen er temmelig sterke, mellom 13 og 14%.

Nero d’Avola har som regel en dyp rød farge, diskréte tanniner og preg av mørke bær og urter. Ettersmaken kan være lang, noen ganger med en anelse bitterhet.

De går utmerket til lyst kjøtt som kylling og svin, eller ost og kjeks. Det er ikke sikkert at alle utsalg har dem på lager (se Polets nettsider), men de kan bestilles.

Ingen av de her nevnte viner finnes på Systemet – som for øvrig har mye siciliansk i utvalget, blant annet Inycon Syrah.

Les også

-
-
-
-
-
-