2016_0810_5456

Den greske filosofen Epikuros (341-270 fvt) lærte blant annet at behag og smerte er målestokkene for hva som er godt og ondt. Svært lite av hans verker er bevart, og vår kjennskap til ham er stort sett via senere kommentatorer. Å låne hans navn til utmerkede viner er etter alt å dømme i hans ånd, og dessuten var store deler av Sør-Italia og Sicilia kolonisert av grekere i hans egen samtid. (Innen den klassiske arkeologi bruker man begrepet vest-gresk).

Det italienske firma Femar Vini dyrker ikke selv vinen, men kjøper inn fra frittstående produsenter, blander og tapper. Noen av deres viner fra Sør-Italia lanseres under varemerket Epicuro.

På Polet finner vi Epicuro Nero d’Avola Merlot 2014/15 fra Sicilia (70% Nero d’Avola, 30% Merlot) til NOK 115,- pr. flaske. Den har god friskhet og fylde, og lite fremtredende garvestoffer. Den er, som de fleste viner basert på Nero d’Avola og/eller Merlot, midt i blinken sammen med kylling eller svin.

Litt mer motstand og kompleksitet finner vi i Z 2014/15 fra Puglia («Italias hæl»). Den er utelukkende basert på den drue som i California kalles Zinfandel, men som er identisk med det man i Italia kaller Primitivo, og som er kjent for å gi gode resultater i Puglia – antikkens Apulia. Primitivo di Puglia er et funn til pastaretter som lasagna, ettersom tydelige tanniner og en lett bitter avslutning står meget godt til både pasta, bechamel-sausen og osten på toppen. Prisen pr.flaske er NOK 130,-.

Ingen av disse viner finnes på Systembolaget, men man kan finne annen Primitivo der, til noe rimeligere priser enn i Norge.

Les også

-
-
-
-
-
-
-

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂