Israelsk vinproduksjon har røtter langt tilbake, og vin nevnes ofte i Tanakh. Hos Predigeren (9,7 – Kyrkobibeln av 1917) kan vi lese:

Välan, så ät då ditt bröd med glädje, och drick ditt vin med glatt hjärta, ty Gud har redan i förväg givit sitt bifall till vad du gör.LaGrigia_2014_0704_2752

De to israelske viner man kan finne i Polets sortiment er Gamla Cabernet Sauvignon 2008 og Yarden Chardonnay 2011. De er ikke av de aller rimeligste, for begge må man ut med kr. 190,- pr stk. På Systembolaget slipper man med SEK 136,- for Yarden Chardonnay (beställningsurval).

Det er ikke mange utsalg som lagerfører disse vinene, men de kan alltids bestilles. Nærmere opplysninger finner man på Polets og Systemets nettsider. Det skal ellers bemerkes at opprinnelsesstedet hos begge forhandlere oppgis å være Golan, og ikke Israel.

Gamla er basert på en klassisk Bordeaux-drue, og kan i første omgang kanskje tas for å være en eikelagret Bordeaux. Den er da også lagret i fransk eik i ett år før den tappes på flaske. Fargen er dyp rød. og smaken minner om mørke bær med anelser av krydder. Den er en utmerket ledsager til påskelammet. Alkoholstyrken er betydelig, 14,5%.

Yarden lages av samme drue som den franske Chablis, og likheten er ganske stor, med et mineralsk preg i bunnen, og mer enn antydninger av moden frukt og urter. Den passer utmerket til de fleste sammenhenger der det trengs en kraftig hvitvin – og den kan til og med hevde seg med glans til grillet kjøtt. Den er idéell til koscher røkelaks og avocado. Yarden er også eikelagret, men bare i 7 måneder. Styrken er den samme som for Gamla, 14,5%.

Begge viner er koscher, med rabbinske attestasjoner på etiketten,

Produsentens nettside er verd et besøk

Golan Heights Winery

Gamla i Galilea

Les også

-
-
-
-