Så et da ditt brød med glede og drikk vel til mote din vin! For Gud har for lenge siden godkjent det du gjør. (Predikeren 9, 7, DNB 1930)

Det er rimelig å anta at Golan er svært velegnet for vindyrking, det ligger høyt, og har varme dager og kjølige netter, og et stabilt klima slik at det blir liten forskjell på årgangene, ut over lagringstiden. Druene som benyttes, er europeiske standard-druer, fra Cabernet og Syrah til Nebbiolo og Tempranillo – meg bekjent finnes det ingen lokale israelske druetyper.

Vi har tidligere omtalt israelske viner både her og her – og i forbindelse med Documents Israel-tur var det også innlagt et besøk hos produsenten av de nevnte viner, Golan Heights Winery, Israels tredje største vinhus, grunnlagt i 1983. I 2008 ble det produsert tilsvarende 6 millioner flasker. Vinene selges under etikettene Yarden, Gamla, Hermon og Golan, etter kvalitet. Yarden og Gamla lagres på eikefat, mens Hermon og Golan er rimeligere viner som ikke fatlagres før tapping.

Her fikk vi smake på tre forskjellige viner, Yarden Gewüztraminer, som kanskje ikke var helt på linje med de tilsvarende fra Alsace, men Yarden Merlot overrasket med kompleksitet og dybde. Den siste, Hermon Moscato, var en hvitvin der gjæringen var stanset for å gjøre den søt og alkoholsvak, kun 6%. Lettdrukket og i og for seg behagelig – men nummeret før rett og slett saft.

Det skal ellers nevnes at vinsmakingen ble forrettet – på svorsk (!) av rabbi Shalom Aronzon, sønn av rabbi Zalman Aronzon (1908-1970), som i årene 1949-58 var rabbiner i synagogen i Oslo. Shalom Aronzon er ansvarlig for at koscher-reglene følges i vinproduksjonen.

Ved siden av dette ble det ellers muligheter for å prøve et par andre viner fra det samme vinhuset, Yarden Sauvignon blanc, som kunne minne en del om tilsvarende fra New Zealand, og Hermon Indigo, en blanding av Cabernet Sauvignon og Syrah. Drikkbar, men uten særlig finesse.

Men den mest imponerende vin jeg har smakt fra dette vinhuset, var Yarden Syrah 2016, som jeg sikret meg noen flasker av på flyplassen i Tel Aviv. Helt på høyden med, men ganske forskjellig fra de australske Syrah/Shiraz, som ellers er en av undertegnedes favoritter.

Barkan Winery ble grunnlagt i 1990, og er Israels største vinprodusent, med over 10 millioner flasker i året. Deres viner er dyrket over hele Israel, ikke bare på Golan. Deres Cabernet sauvignon/Syrah var utmerket, men ble overgått med god margin av Special Reserve Cabernet sauvignon.

Man kan muligens innvende at israelske viner har noe høyere priser enn andre viner av tilsvarende kvalitet – men uansett er israelske viner vel verdt et nærmere bekjentskap.

Les også

-
-
-
-
-
-
-

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.