Vin lagres på eikefat hos Golan Heights Winery.

Som kjent har Vinmonopolet sluttet å selge vin og annet som er produsert på «Israel-okkuperte» områder, som Golan, Judea og Samaria. Hvorvidt Polet har anledning til slikt ut fra sine egne regler, er ikke klarlagt, men som kjent er det makta som rår. (Det skal nevnes at «noen» regner hele Israel som «okkupert område».)

Det er en god del israelske vinhus som lager utmerket vin, det største er Barkan. Vi har også Recanati, Tzora og ikke minst Golan Heights, som alle har vært i Polets utvalg inntil nylig.

På Polets nettsider finner vi følgende fortegnelse over angivelig tilgjengelige israelske produkter.

Man legger lett merke til at de tilgjengelige varene kan telles på én hånds fingre, og at mesteparten av «vareutvalget» enten er utsolgt eller så overpriset at det knapt er konkurransedyktig overfor jevngode viner fra både Portugal, Spania, Italia, Australia og Sør-Afrika.

Man noterer ellers at prisene på israelske viner har steget kraftig på Systembolaget. Gamla Cabernet Sauvignon, som kostet rundt NOK 200 på Polet, tar de nå SEK 300 for på Systemet. Man kan mistenke at det er et forsøk på å prise seg ut av markedet.

Kosher vin er en selvfølgelig del av sabbatsmåltidet fredag ettermiddag, og dessuten sentralt i Seder i den jødiske påskehøytiden.

Vi finner ingen spesielle regler for hva som gjør en vin kosher i Tanakh, men vi har en lang tradisjon for hva som må til, og hovedregelen er at produksjonen må utføres av praktiserende jøder.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.