NTB

Etter at Vinmonopolet kastet ut varer fra Israel-okkuperte områder på Golanhøydene og Vestbredden, er det nå kun én type koshervin tilgjengelig i sortimentet.

Tidligere i år var en rekke kosherviner tilgjengelig på Vinmonopolet – både fra Israel, Vestbredden og Golanhøydene. Nå er det kun én igjen, skriver Dagen.

Regjeringen oppfordret 7. mars i år norsk næringsliv til å ikke drive handel eller næringsvirksomhet som «bidrar til å holde oppe de folkerettsstridige israelske bosetningene».

Som følge av dette stanset Vinmonopolet all distribusjon og salg av produkter fra israelske bosetninger.
– Vinmonopolet er opptatt av å tilby koshervin. Samtidig er det slik at Vinmonopolet ikke har et bedre sortiment enn det grossistene våre kan tilby. Vi har ikke anledning til å handle varer direkte fra utlandet og produsenter der, men er pålagt å handle av norske grossister med leveringsavtale med oss, og er dermed avhengig av det grossistene klarer å tilby oss, sier Halvor Bing Lorentzen, samfunns- og myndighetskontakt i Vinmonopolet.

Han opplyser at det vil komme flere produkter på lager i månedene fremover.
At en vin er kosher betyr at den er tillatt for jøder å drikke. Koshervin er en viktig del av jødiske høytider og sabbaten.

– For at vin skal anses som kosher, må sabbatsoverholdende jøder overvåke og håndtere hele vinfremstillingsprosessen, skriver Kosher Alliance på sine nettsider.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.