Norske samfunnstopper kappes om å utstøte Israel fra det gode selskap. Kultur-Norge samles om å kaste Israel ut av Eurovision. Nå er det leder av Handel og Kontor ved Vinmonopolet som vil at israelsk vin skal ut av Vinmonopolets hyller.

I sum begynner den norske boikottlinjen å minne om nazistenes boikott: «Kauft nicht bei Juden!».

– Nå bør ledelsen gå inn og utfordre eierne våre på dette. For vi burde ikke selge vin fra Israel og okkuperte områder, sier Helge Storvik, leder av Handel og Kontor Vinmonopolet, til Vårt Land.

De er én av tre fagforeninger for Vinmonopol-ansatte. Saken skal diskuteres i bedriftsforsamlingen i Vinmonopolet torsdag denne uken. Der skal de ta stilling til følgende spørsmål:

«Vil Vinmonopolet ta initiativ for å begrense/avslutte importen av vin produsert av Israel i bosetninger som FNs sikkerhetsråd har slått fast er ulovlige i henhold til folkeretten?».

Polet solgte i fjor 3839 liter vin fra israelskokkupert område og 2037 liter fra Israel, ifølge tall som Vårt Land har fått.

Vinmonopolet svarer ved å vise til alkoholloven, som slår fast at de ikke kan forskjellsbehandle leverandører på bakgrunn av nasjonalitet eller land. De er i jevnlig kontakt med Helsedepartementet, opplyser samfunnskontakt Halvor Bing Lorentzen. Polet er eid av staten ved Helsedepartementet. (NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.